Amanda, 22, på plats i Hongkong: ”Går runt med pilbågar”

Av: Klas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Demonstrationerna i Hongkong har trappats upp ordentligt.

Svenska Amanda Björkman, 22, befinner sig på ett universitet ockuperat av demonstranter som bygger barrikader – och förbereder sig på en konfrontation med kravallpolisen.

– Demonstranterna har sagt att de hellre dör än ger upp, säger Amanda.

Efter snart ett halvårs protester i Hongkong siktar aktivisterna nu på att utföra aktioner på flera håll samtidigt genom att bland annat störa trafiken, blockera vägar och ockupera byggnader.

Detta har inneburit en lång rad våldsamma konfrontationer med polisen.

En som märkt av upptrappningen är svenska Amanda Björkman, 22, som studerar en utbytestermin vid Chinese university of Hong Kong.

Hon bevittnade hur demonstranterna började ockupera universitetet i måndags – därefter har det gått snabbt.

– Vissa går runt med pilbågar nu, säger Amanda till Aftonbladet.

Demonstranterna har de senaste dagarna byggt barrikader som ska hindra polisen från att ta sig in till universitetsområdet.

– Nu är alla tre infarterna till skolan barrikaderade, det går inte att ta sig in med fordon längre.

1 av 3 | Foto: Privat
Amanda Björkman, 22, sitter fast i kaoset i Hong Kong.

Har byggt katapult

De flera hundra demonstranterna är välorganiserade, säger Amanda och berättar att de har delat upp sig i grupper som ansvarar för olika områden. En del bunkrar mat och vatten medan bygger barrikader.

Samtidigt samlar de också ihop vapen inför en en konfrontation med polisen – på bilder från platsen syns en stor samling uppbrutna gatstenar.

– De hittar hela tiden på nya och bättre vapen. Jag har sett hur de tillverkar brandbomber och de har även byggt en katapult som ska slunga sten.

Trots att situationen är spänd känner sig Amanda inte rädd. Hon beskriver demonstranterna som vänliga och respektfulla.

– På det viset känner jag mig trygg med att befinna mig bland demonstranterna.

1 av 2 | Foto: Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Demonstranterna har byggt en katapult.

Panik spred sig

Men hon säger också att stämningen bland studenterna är orolig.

– Det cirkulerar mycket rykten om att kravallpolisen är på väg och att de kommer att ta sig in i bostäderna och att vi därför måste evakuera. Nu i natt var det några utbytesstudenter som började ta sig ut från området i panik, men det visade sig att ingenting var på väg att hända.

Flera av de universitet som erbjuder utbytesstudier i Hong Kong har valt att ta hem sina studenter. Under de senaste dagarna har allt fler lämnat området.

Amanda studerar vid ett nederländskt universitet. Hon har inte fått något tydligt besked därifrån om hur hon ska göra, om hon ska åka hem eller inte.

– De har sagt att de väntar på mer information från universitetet här, men vi får inte veta speciellt mycket, kommunikationen är dålig.

”Dör hellre”

Det innebär att hon befinner sig i ett sorts limbo – om hon skulle lämna universitetet är hon inte säker på att det skulle att ta sig tillbaka in.

Men eftersom situationen riskerar att snabbt förvärras planerar Amanda att lämna området i morgon.

– Polisen lär dyka upp här förr eller senare. Sen om det blir i morgon eller tre veckor kan man förstås inte veta. Men man lär inte vilja vara på plats här när det väl händer.

– Demonstranterna har sagt att de hellre dör än ger upp.


PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE