Fabian, 19, förbereder sig för krig: Min plikt att försvara Sverige

1 500 svenskar deltar i militärövningen Cold Response 2022

Uppdaterad 2022-03-28 | Publicerad 2022-03-27

NARVIK. 35 000 militärer från Nato och dess samarbetsländer deltar just nu i den största militärövningen på norsk mark sedan kalla kriget.

Två svenskar som förbereder sig för att försvara Sverige om kriget kommer är soldaterna Fabian Wallin, 19, och Sofia Friberg, 20.

– Rädd? Det har jag inte tänkt på. Jag känner att det är min plikt, säger Fabian Wallin.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Silhuetter av grå krigsfartyg glider fram i de norska havsvikarna. Pansarfordon, bandvagnar och militärgröna, kamouflerade lastbilar passerar med jämna mellanrum på E6. Att 35 000 militärer har samlats i området mellan Narvik och upp till Finnmark – en stor turistdestination med sina smäktande fjordar och vildmark – är svårt att missa.

Övningen Cold Response leds av Norge. Och bland de 27 länder som deltar finns både Natomedlemmar och samarbetsländer till försvarsalliansen, bland andra Sverige och Finland.

Fabian Wallin, 19, och Sofia Friberg, 20, står och håller i sina automatvapen. De gör värnplikten på Försvarsmaktens Ledningsregemente till vardags men ingår nu i den svensk-finska brigaden där svenska och finska förband övar tillsammans.

– Det är roligt att vara här tillsammans, komma ut och se annan natur, komma till ett annat land och träffa människor från andra nationer, säger Sofia Friberg som får medhåll av Fabian Wallin.

Är Natos fiender

Brigaden består av värnpliktiga, kontraktsanställda soldater samt yrkes- och reservofficerare. Tillsammans med en norsk brigad ska de strida mot andra länder i övningen. De röda banden på hjälmen visar att de tillhör B-sidan – Natos fiender.

Tillsammans med andra soldater har de det senaste dygnet satt upp tält för staben, det högkvarter som striderna leds ifrån.

– Vi är närskydd till staden och ska skydda den och hålla ordning, säger Sofia Friberg.

Det blåser och regnar och snön har börjat smälta i dag. Underlaget varierar mellan isgata och sörjig lervälling. Här tränar man på krig i sub-arktisk miljö och på krigföring vintertid.

– Du ser att det är berg överallt här. Det är svårt att ta sig fram på andra ställen än på vägar. Med plusgrader blir det ännu mer begränsande, säger Johannes Tolf, press- och informationsofficer.

Ryssland har informerats

Flygvapnet har övat på flygning i mörker, genomfört simuleringar av flygbombningar och övat på BVR-strid (Beyond visual range) – där man bara ser fienden på radarn.

Men övningen är inte bara strider vid fronten. Mycket är transporter av mat och drivmedel och andra förnödenheter till förbanden. Just det som de ryska trupperna rapporteras ha fått stora problem med i Ukraina.

– Det handlar väldigt mycket om att behålla ett högt stridsvärde, alltså att se till att militärernas kroppar mår bra, säger Johannes Tolf.

Cold Response är en återkommande övning. Årets upplaga är den största militärövningen på norsk mark sedan kalla kriget. Ryssland informerades om övningen senast i januari.

Den har varit planerad sedan länge men i samband med kriget i Ukraina har intresset för den varit ovanligt stort.

 

Statsminister Magdalena Andersson (S) och moderatledaren Ulf Kristersson besökte den under måndagen tillsammans inför ett svenskt och norskt pressuppbåd. Där åt de fältlunch, tackade soldaterna för deras arbete och körde svenska stridsfordon 90.

– De var skickliga förare och visade en vilja att anfalla framåt, säger Mohammed Abdulrazzaq, fänrik, som hjälpte partiledarna med fordonet.

Och även om det var bra stämning lyste allvaret igenom.

– En attack på Ukraina är en attack på alla länder. Stort tack för det arbete ni gör för att försvara vårt land, sa Magdalena Andersson (S).

– Vi tycker olika i många frågor, men när det är krig i Europa står vi enade. Det är mer på allvar nu än det varit på väldigt länge, sa Ulf Kristersson (M).

Men bakom deras enade front finns en spricka kring svenskt Natomedlemskap. Bara tre dagar innan de står här tillsammans har Kristersson lovat att han ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen om han vinner valet och kan få en majoritet i Riksdagen för det. Ett budskap han tar chansen att upprepa här i Narvik.

Oavsett om Finland går med eller inte?

– Jag tycker att vi ska göra det i vår, med Finland. Det är inte någon valfråga utan vi ska fånga ögonblicket som är nu när vi har seriös diskussion med Finland. Det bevisar sig i Ukraina varför vi borde gå med, sa Kristersson.

”Viktigare att öva nu”

När Sofia Friberg och Fabian Wallin mönstrade var läget ett helt annat. Många av oss tänkte på coronapandemin, virusvarianter och när livet skulle kunna återgå till det vanliga. Kunna samlas med vänner och familj utan oro, gå på konserter och resa som tidigare.

Nu är det krig i Europa. Och även om det inte finns ett direkt hot mot Sverige har de ryska hoten mot oss ökat, enligt Försvarsmakten.

– Jag tänker bara att vi ska fortsätta öva så att vi kan bli så bra som möjligt. Så om något händer är vi de bästa vi kan. Men vi övar ju för krig hela tiden, säger Sofia Friberg.

Fabian Wallin fortsätter:

– Jag tänker att den här övningen är bra med tanke på hur världssituationen ser ut idag.

Sofia Friberg hade aldrig tänkt att göra värnplikten, men sedan hon kallades till mönstringen och blev utvald har det känts självklart. Fabian Wallin har vetat länge att han ville göra den.

– Jag var helt inställd på det. Jag vill försvara Sverige och vara en del av det här.

Varför?

– Jag vet inte, det är ett intresse jag har och värnar om det. Jag tänker att jag försvarar nationen och dess invånare. Det känns alltid viktigt, men kanske ännu viktigare nu.

Skulle du inte vara rädd?

– Rädd? Det har jag inte tänkt på. Jag känner att det är min plikt att göra det.

Militärövningen Cold Response 2022 pågår till 31 mars.

Sverige skickar cirka 1 500 soldater och officerare till Cold Response 2022.