Majoritet är för Nato – om Finland är med

TT

Publicerad 2022-03-25

Finlands statsminister Sanna Marin (till vänster) och hennes svenska kollega Magdalena Andersson. Befolkningens stöd till att gå med i Nato har ökat på sistone i båda länderna. Arkivbild.

Svenskarna är mer positiva till ett svenskt Nato-medlemskap om Finland också går med, visar flera opinionsundersökningar.

I en ny Novus-undersökning som TT har tagit del av svarade 63 procent att de anser att Sverige ska gå med i Nato om Finland också gör det. 18 procent svarade ”nej” och 19 procent svarade ”vet ej” till ett svenskt Nato-medlemskap tillsammans med ett finskt.

En Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna lät genomföra visade att sex av tio svenskar (59 procent) var för ett svenskt Nato-medlemskap – om Finland också går med. I denna undersökning svarade 17 procent ”nej” och 24 procent var tveksamma.

När Finland togs ur ekvationen märktes däremot en skillnad i resultaten och andelen osäkra ökade. På frågan om Sverige skulle gå med i Nato, utan att Finland nämndes, svarade 43 procent ”ja”, 27 procent ”nej” och 30 procent ”vet ej”.

Rättad: I en tidigare version av notisen förekom ett felaktigt procenttal.