Linde: Ryssland och USA möts på torsdag

Patrik Dokk/TT

Uppdaterad 2021-12-02 | Publicerad 2021-12-01

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s dito Antony Blinken ska hålla ett bilateralt möte i Stockholm under torsdagen.

– De ska ha ett formellt möte här ute i morgon, säger den svenske utrikesministern Ann Linde till TT under onsdagskvällen.

Tungviktarna Lavrov och Blinken är båda på plats för att delta i utrikesministermötet för medlemsländerna i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

Under onsdagen förekom medieuppgifter om att parterna skulle mötas för en separat överläggning i samband med mötet. Det bekräftar Linde för TT.

– När man har ett sådant här möte sker det massor med bilaterala möten. Till exempel det möte jag hade med Blinken. I morgon är det ett sådant bilateralt möte mellan Lavrov och Blinken, säger hon under onsdagskvällen.

Diskuterade Ukraina

Linde tog emot Blinken på det konferenshotell i närheten av Arlanda flygplats där OSSE:s ministermöte ska äga rum. Där höll de ett 45 minuter långt bilateralt möte.

På agendan var OSSE:s utmaningar, som demokratins tillbakagång, men också den största utmaningen inom samarbetet – konflikten i Ukraina.

– Den ägnade vi en stor del av tiden åt, säger Linde.

På en pressträff tidigare under onsdagen i samband med ett Nato-möte i Riga sade Blinken att USA har ”bevis” för att Ryssland har planer på aggressiva insatser mot Ukraina.

– Det finns naturligtvis en oro på många ställen för att Ryssland återigen ska genomföra någon form av aggression mot Ukraina, säger Linde.

Enat budskap

Senare under kvällen höll parterna en flera timmar lång informell middag. Även där var Ukraina-frågan högt upp på agendan.

– Där var det ett väldigt starkt enat budskap om att det inte får vara några aggressioner, att det är viktigt att man värnar om Ukrainas territoriella integritet, säger Linde.

Blinken och Lavrov beskrivs som ”mycket aktiva” under middagen. Det är första gången på flera år som de båda ländernas utrikesministrar deltar på mötet samtidigt och Linde säger att det känns på stämningen att ministrarna tycker att mötet är viktigt.

– Det är helt otroligt viktigt att träffas öga mot öga och få uttrycka både de farhågor som finns och möjligheter som finns. Att kunna mötas i en diskussion, speciellt om det är ett spänt läge. Det tror jag alla upplevde på middagen att det var väldigt rättframma diskussioner, med väldigt olika utgångspunkt.

Sverige tog över ordförandeskapet i OSSE den 1 januari och har det året ut.