Dansk rapport: Färre på sjukhus med omikron

Publicerad 2021-12-14

Hög risk för överbelastning av testkapaciteten, att sjukhuspersonalen blir hemskickade på grund av smitta och att vaccinerade smittar sårbara personer.

Så beskriver det danska smittskyddsinstitutet SSI läget i en rapport.

Rapporten visar också hur många som läggs in på sjukhus med omikronvarianten, jämfört med tidigare i pandemin.

Danska smittskyddsinstitutet SSI publicerade i söndags en riskvärdering av omikronvarianten. Myndigheten skriver i rapporten att det förmodligen inte går att undvika en ökning i landet den närmaste tiden med hjälp av smittskyddsåtgärder, bara dämpa antalet nya fall.

Enligt SSI:s bedömning kommer varianten dominera i huvudstadsregionen inom ett par dagar. Samtidigt förväntas antalet smittade nå 10 000 fall dagligen inom snar framtid.

– En ökande smittspridning i samhället kommer innebära hög risk för en ökning av antalet sjukhusinläggningar, framförallt bland ovaccinerade och vaccinerade sårbara personer, säger Henrik Ullum, vd på SSI.

Enligt Henrik Ullum förväntar sig SSI att både andra och tredje dosen vaccin kommer förebygga allvarlig sjukdom mot varianten och hjälpa dessutom till att reducera antalet sjukhusinläggelser.

– En snabb utrullning av den tredje dosen är helt avgörande för att dämpa smittspridning och de allvarliga sjukdomarna den kommande tiden, säger han.

Myndighetens samlade bedömning av omikron är att:

Det är väldigt hög risk att smittoökningen kommer vara utom kontroll för myndigheten.

Oavsett osäkerheten kring omikronvariantens allvarlighet och smittsamhet är det stor risk att sjukhusinläggningarna kommer öka.

Det är hög risk att vaccinerade grupper som till exempel vårdpersonal och anhöriga kommer smitta sårbara personer

Det är hög risk att sjukhuspersonalen blir smittade och hemskickade

Det är hög risk för överbelastning av testkapaciteten och smittspårningen.

En risk SSI varnar för med omikron-varianten är att testkapaciteten kommer överbelastas.

Färre sjukhusanläggningar

Rapporten visar också att omikronvarianten leder till lägre andel sjukhusinläggningar än de tidigare varianterna av coronaviruset.

Söndagen den 11 december hade Danmark 1 840 bekräftade fall av omikronvarianten. Av dessa hade 21 personer lagts in sjukhus för behandling – det vill säga 1,1 procent. Av de 21 personerna behandlades fortfarande nio stycken på sjukhus den 11 december.

Under resten av pandemin har 3,7 procent av de bekräftade fallen lagts in på sjukhus.

SSI är också noga med att påpeka att data om variantens allvarlighet kan vara krånglig att tolka i början av en ny våg. Antal fall är färre och patienter med milda symptom oftare kan vara inlagda på grund av större uppmärksamhet på symptom vid nya varianter.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen .

Samma mönster i Sydafrika

I Sydafrika var antalet inlagda på sjukhus 543 personer under vecka 45. Vecka 48 var de 3 556 personer, mer än en sexfaldig ökning på tre veckor. I en rapport över de berörda veckorna skriver Sydafrikas smittskyddsinstitut NCID att 66,1 procent av alla sjukhusinläggningar räknades som allvarliga under deltavågen, medan 32,9 procent av inläggningarna under omikronvågen vågen ses som allvarliga.

NCID observerar att det är en högre andel sjukhusinläggelser hos barn och unga i den nuvarande omikronvågen och färre bland personer över 50 år. Anledningen till det, skriver NCID, är att den äldre gruppen till större del är vaccinerad.