Frankrike storsatsar på ny kärnkraft

Publicerad 2022-02-10

Frankrikes president Emmanuel Macron gav på torsdagen beskedet att landet ska bygga upp till 14 nya kärnkraftsreaktorer. Tillkännagivandet gjordes i ett tal hos en turbintillverkare i Belfort.

Frankrike kommer att bygga upp till 14 nya kärnkraftsreaktorer för att möta ökade energi- och klimatkrav, meddelar president Emmanuel Macron.

I ett tal hos en turbintillverkare i östfranska Belfort uppmanade han till en ”renässans” för landets kärnkraftindustri. Och för att klara övergången från fossila bränslen krävs en utbyggnad, enligt Macron:

– Jag vill att sex EPR2 (en reaktortyp) ska byggas och att vi sätter i gång studier för att bygga ytterligare åtta.

EPR2 är den nya generationens reaktorer som utvecklas att den statliga energijätten EDF.

Frankrike får merparten av sin energi från kärnkraft. Macron medger att landet inte har investerat tillräckligt i kärnkraft under det senaste årtiondet, det vill säga efter den svåra kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima 2011.

– Vissa länder tog radikala beslut för att vända kärnkraften ryggen. Frankrike gjorde inte det valet. Men vi investerade inte för att vi hade tvivel.

Macron kallar beslutet om utbyggnad ett val för utveckling och tillförsikt till vetenskap och teknologi.

I sitt tal meddelade presidenten också att han vill förlänga driftstiden i befintliga kärnkraftsanläggningar där det är säkert att göra så. Målet är samtidigt att få ihop medel till stora investeringar för förnybara energislag som vindkraft och solkraft.

– Vi har inget annat val än att förlita oss på dessa två pelare, sade han.