Svensk finansman utreds för grovt ekobrott

Publicerad 2017-01-10

Kjell Nilsson, tidigare ordförande i Lindab, misstänks för grovt ekobrott till följd av Panama-härvan.

Nilsson, 68, krävs också på miljonbelopp av Skatteverket.

Den tidigare ordföranden nekar till brott.

Lindabs tidigare styrelseordförande Kjell Nilsson.

Kjell Nilsson, 68, är skriven i Cascais i Portugal. Han är, enligt nyhetsbyrån Siren, en av sju svenskar som utreds efter ”Panama–dokumenten”. I våras lämnade Nilsson sitt uppdrag som ordförande i Lindab-styrelsen, efter att ha kopplats samman med skandalen.

”Det här ärendet är det som hittills kommit längst. Det handlar om en mycket omfattande och komplicerad utredning som kommer att ta tid”, säger vice chefsåklagare Henric Fager till nyhetsbyrån.

Kjell Nilsson nekar till brott.

1,4 miljoner i skatt

Skatteverket har tidigare uppgett att man kommer att granska svenskarna i Panamahärvan. Tidigare har det uppgetts att det handlar om omkring 500 personer, varav Kjell Nilsson alltså är en.

– Vi kommer att begära att få ta del av uppgifterna så fort som möjligt för att bilda oss en egen uppfattning, så får man se hur många personer som kan bli aktuella för granskning, sa Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket, till DN i våras.

Kjell Nilsson krävs nu på drygt 1,4 miljoner kronor av Skatteverket för att ha undanhållit kapital under inkomståret 2006. Det handlar om skatt på över 1,2 miljoner kronor och en ränta på över 200 000 kronor.

Ska överklaga beslutet

Skatteverket anmälde finansmannen för grovt skattebrott rörande åren 2006–2013. Hittills har myndigheten enbart fattat beslut om 2006. Ytterligare utredningar kan alltså följa.

Beslutet från Skatteverket grundas på utdelning från ett bolag i Luxemburg och en tidigare oredovisad förmögenhet på omkring 37,9 miljoner kronor.

Enligt Kjell Nilssons advokat Cecilia Gunne kommer Skatteverkets beslut att överklagas till förvaltningsrätten.

– Jag kan bara säga att beslutet ska överklagas till förvaltningsrätten i Göteborg inom kort”, säger hon till Dagens industri.

Följ ämnen i artikeln