”Läkarnas bidrag borde synas på sjukhusen”

Publicerad 2017-03-21

Informationen om läkemedelsbolagens bidrag borde synas på sjukhusen, tycker flera läkare.

Läkemedelsbolagens information på nätet om vilka läkare som fått bidrag räcker inte.

Flera läkare tycker att det också ska synas på mottagningarna:

– För att undkomma potentiellt förtroendeskadliga konflikter, säger överläkare Ralph Peeker.

Information om läkemedelsbolagens bidrag till svenska läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal finns sedan 1 juni 2016 på internet. Men informationen redovisas bara i listor från varje bolag, och är inte enkelt sökbar. När Aftonbladet tar kontakt med ett antal läkare som fått pengar från läkemedelsbolagen, så tycker flera av dem att informationen borde synas på anslagstavlor på varje sjukvårdsmottagning i landet.

– Det går åt det hållet, för att undkomma potentiellt förtroendeskadliga konflikter. Tror man på ett icke korrupt samhälle med hög tillit, då måste man nog bejaka den utvecklingen, säger överläkare Ralph Peeker vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

”Vore en bra utveckling”

Överläkare Anders Frid vid Skånes universitetssjukhus håller också med om att det vore bra om varje läkare redovisar lokalt vilka läkemedelsbolag de har fått pengar av. Informationen kan synas på nätet när man bokar tid eller på väggen på sjukhuset:

Överläkare Anders Frid arbetar på Skånes universitetssjukhus

– Det vore en bra utveckling av sjukvården. Då kan man förklara varför jag är med i de sammanhangen: för att ta till vara dina intressen så att vi får bra läkemedel, säger Frid.

Läkaren Anders Gottsäter håller med om att patienterna borde kunna få mer information:

– Likaväl som en patient skulle kunna förfäras av att träffa en läkare som samarbetar med läkemedelsbolagen skulle ju en annan kunna värdesätta att träffa en läkare som ansetts värd att engageras som föreläsare, säger han.

Andra läkare är inte övertygade om att patienter verkligen vill ha den typen av detaljinformation:

– Jag är rätt övertygad om att patienten inte alls är intresserad av detta, utan i stället vill tala om sina smärtor, svårigheter och bekymmer, säger Christian Simonsberg.