Lång väntetid på tingsrätten i Uddevalla

Av: TT

Publicerad:
Uddevalla tingsrätt har högst andel brottmål som väntar på avgörande i landet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Uddevalla tingsrätt har högst andel brottmål som väntar på avgörande i landet. Arkivbild.

Uddevalla tingsrätt var god dröj.

Tingsrätten är värst i landet när det gäller andelen brottmål som väntar på ett avgörande, rapporterar Bohusläningen.

Många av Sveriges tingsrätter är hårt belastade just nu, med ständigt växande högar av mål.

Allra snabbast växer högarna dock i Uddevalla tingsrätt.

– Det ser inte bra ut, det är inget att sticka under stol med, medger Arne Åkerström, tillförordnad lagman på tingsrätten, till Bohusläningen.

– Som det är nu går vi minus hela tiden eftersom vi inte har kapacitet att döma av målen i den takt de kommer in. På sikt är det väldigt bekymmersamt, utan tvekan.

Tidningen har granskat landets tingsrätter och tittat på hur många av brottmålen som registrerats den senaste 12-månadersperioden som fortfarande väntar på att bli avgjorda.

Enligt Domstolsverket bör andelen mål som väntar på en avgörande förhandling ligga på 35 procent för att en tingsrätt ska klara regeringens målsättning för hur snabbt brottmål ska klaras av.

Tingsrätten i Lycksele är bäst i landet med sina 32 procent, medan rikssnittet ligger på 48 procent. För Uddevalla (87 procent) och Falun (68 procent) som toppar listan ser det dock betydligt tuffare ut.

– Det handlar i grund och botten om man har en fungerande verksamhet, säger Pontus Thor, som är analytiker på Domstolsverket, till Bohusläningen.

– Det handlar om ledning och styrning och organisationsfrågor, vilket kan bero på många saker, rekrytering till exempel.

Publicerad: