Cykelstölderna ökar – här stjäls det mest

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Trasiga cyklar i ett cykelställ på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Noella Johansson/TT
Trasiga cyklar i ett cykelställ på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.

NYHETER

Cykelstölderna i Sverige ökade med tio procent under 2020, jämfört med 2019, rapporterar Hem & Hyra. Under fjolåret anmäldes 76 846 cyklar stulna, enligt polisens siffror som tidningen tagit del av.

Bakom ökningen ligger delvis det faktum att elcyklar numera räknas in i statistiken.

Totalt har 350 000 cykelstölder anmälts de fem senaste åren och Örebro är den kommun där flest cyklar anmäls stulna per invånare.

– Jag har ingen aning om varför det ser ut så, jag behöver nog göra en djupare analys men jag vet att det är vanligt i universitetsstäder. Men vi jobbar just nu med kommunen och Länsförsäkringar just mot cykelstölder, säger Therese Beme, kommunpolis i Örebro, till Hem & Hyra.

Tidningen har också granskat vilka hyresområden i olika städer där flest anmäler cykelstölder. Detta har gjorts utifrån Statistiska centralbyråns så kallade demografiska statistikområden, som är jämförbara i invånarantal.

Granskningen visar att 48 procent av cykelstölderna sker i hyrestäta områden, där 50 procent av bostäderna är hyresrätter, trots att de bara står för 27 procent av det totala antalet områden.

Publicerad: