Vice överåklagare: Onlyfans-diskussionen normaliserar sexköp

Misstänkta sexköpare har dubblats på fem år

Publicerad 2023-09-05

Dubbelt så många sexköpare åker fast jämfört med för fem år sen.

Orsakerna är flera – en av dem kan handla om Onlyfans och den förändrade synen på sexköp, menar vice överåklagare Eva Johnsson.

– Ingen skugga ska falla över Linda Skugge, men diskussionen normaliserar att sälja sex, säger hon.

Ett sexköp är bara ett klick bort. På bara fem år har antalet misstänkta sexköpare dubblerats enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Vice överåklagare Eva Johnsson , som har ett särskilt nationellt ansvar för sexualbrott, tror att en av de främsta anledningarna är att polisen jobbar mer intensivt med frågan.

– Det krävs att man har resurser som arbetar aktivt med det här. Har man det blir det fler som kan misstänkas, och fler som kan lagföras, säger hon.

Simon Häggström, förundersökningsledare på Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp, säger också att det spelar roll att man från polisens sida satsar mer aktivt på att få fast sexköpare.

Han vill inte gå in exakt på hur de jobbar, men att polisen konstant utvecklar sina arbetsmetoder och förfinar spaningsarbetet.

– I dag är det inte riskfritt att köpa sex i Sverige. Har man begått det här brottet kan vi dyka upp när man minst anar det.

Vice överåklagare Eva Johansson arbetar på åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, och har särskilt nationellt ansvar för sexualbrott.

”Onlyfans-diskussion skadlig”

Men Eva Johnsson tror också att det finns strömningar i samhället som påverkar synen på om det är okej att köps sex eller inte, och att det har skett en attitydförändring de senaste åren.

Å ena sidan ser hon en strömning där fler personer vill förhindra att unga personer fastnar i prostitution, att man inte ska utnyttja kvinnor från andra länder.

Men å andra sidan tycker hon sig också se en strömning där män tycker att det är okej att köpa sex.

– Det finns män, som på ytan verkar helt normala, fungerande i samhället, som tycker att det är okej att köpa sex. De har en bild av att det är kvinnor och flickor som gör detta frivilligt. Att de gör det för att tjäna pengar.

En bakomliggande orsak till det säger hon är diskussioner om den fria sexualiteten.

– Linda Skugge var väl ute här om veckan gällande OnlyFans också, om att sälja filmer och bilder där. Ingen skugga över Linda Skugge, men det är ju samtidigt ett sätt att normalisera det här, att sälja sig på olika sätt.

”Missbruk och psykisk ohälsa”

Den öppna, fria sexualiteten är bra och positiv på väldigt många sätt, säger Eva Johnsson.

– Men den har ju också en baksida. Att man tycker att man har rätt till att ha sex, och får man inte det har man rätten att köpa sex som en handelsvara.

Hur ofta möter du fall där en kvinna vill sälja sex frivilligt?

– Jag har aldrig i min karriär hittills träffat på någon kvinna som frivilligt gör detta. Kvinnor hamnar i detta på grund av missbruk, psykisk ohälsa och på grund av trauma. Sedan fastnar man.

Följ ämnen i artikeln