Kritiken mot avhopparverksamheten: För mycket isolering

Publicerad 2023-06-16

Efter att Kiarash avtjänat sitt fängelsestraff gick han med i en avhopparverksamhet – bara månader senare mördades han.

Samma dag som han sköts ihjäl kontaktade han socialtjänsten en sista gång för att be om hjälp.

– Han lånade min mobil och ringde, säger Kiarash mamma.

Kiarash mamma minns tydligt samtalet hon hade med sonen vid hennes sista besök hos honom i fängelset.

Kiarash blev bara 25 år gammal.

Hans liv tog slut eftermiddagen den 4 januari i år när han sköts med flera skott i ryggen, vid en trappa på pendeltågsstationen i Jordbro.

Åtta månader tidigare hade Kiarash frigivits från ett fängelsestraff.

Som 19-åring dömdes han till åtta års fängelse för mordförsök efter att han varit chaufför åt några personer som sköt en man vid Gullmarsplan. 

”Han var orolig”

I samband med att han frigavs våren 2022 bestämde han sig för att gå med i en avhopparverksamhet, i hopp om att vända livet i en ny riktning. Kiarash mamma minns tydligt samtalet hon hade med sonen vid hennes sista besök hos honom i fängelset.

– Han sa att han kände sig orolig för vad som skulle hända när han kom ut, säger hon.

Så istället för att komma hem till Stockholm flyttades Kiarash till en bostad på landet, utanför en mindre svensk stad.

Han fick inte besöka sin familj eller ha några kontakter alls med sitt gamla liv.

Något som blev svårt för honom.

Kiarash kände sig ensam och isolerad.

– Han satt helt själv på sin 25-årsdag. Han mådde inte bra. Några dagar senare gav han upp, han orkade inte mer och kom hem till Stockholm, säger mamman.

För Kiarash familj är sorgen och saknaden efter honom konstant.

150 personer i Stockholm

Om man som avhoppare fortsätter ha kvar kontakterna med sitt gamla liv får man inte vara kvar i programmet och Kiarash flyttade hem till Stockholm. Men för hans närstående var det tydligt att han inte mådde bra och att han var stressad. Efter att Kiarash återvänt blev en vän till honom ihjälskjuten.

– Det påverkade honom väldigt mycket och han gjorde ett nytt försök med avhopparverksamheten, säger mamman.

Men inte heller den här gången klarade han av isoleringen eller att bryta med familjen och vännerna.

– Först var jag jättebesviken på honom men jag förstod honom också. Han mådde jättedåligt och han sa ”jag orkar inte vara ensam mer”.

Just nu är det 150 personer som aktivt ingår i avhopparverksamheten inom polisregion Stockholm. Enligt Christer Tessman, gruppchef brottsoffer- och personsäkerhet vid polisen i Stockholm, är det 101 personer som de senaste två åren avslutat avhopparprogrammet – där 25 personer räknas som lyckade avhoppare, det vill säga lämnat kriminaliteten och som studerat eller börjat arbeta och återanpassat sig till samhället.

Ensamhet stor risk

– Vi är nöjda sett till att det är 25 fler än om avhopparprogrammet inte funnits. Vi måste också se till att det är väldigt komplexa individer som ingår i programmet. Det är oftast unga män mellan 18-25 år som lever ett kriminellt liv och att bryta det helt är svårt, säger Christer Tessman.

Enligt Christer Tessman är det viktigaste för att klara av programmet en stark personlig motivation men också att avhopparen får ordentlig hjälp av sin coach att fylla dagarna med något som känns meningsfullt.

– Får du för mycket tomrum under dagen kommer du få svårigheter att lyckas, säger Tessman.

Han menar att ensamhet för avhopparen är en av de allra största riskerna för att misslyckas och att det är väldigt viktigt att utföraren hjälper avhopparen att bygga upp ett nytt socialt nätverk.

– Det går inte bara att säga ”här får du nyckeln, hejdå”. Men vi ser att det sker en stegvis förändring och att socialtjänsten börjar bli bättre på att ställa krav på utförarna. För man har nog inte riktigt förstått hur svårt det kan vara, framförallt om man är för isolerad.

Faller ur systemet

De flesta avhoppare som fullföljer programmet brukar i snitt vara kvar mellan 18-24 månader medan de som misslyckas brukar göra det i snitt efter tre månader. 

– Men vi ser att ett antal kommer tillbaka både för en andra och en tredje chans, säger Tessman och tillägger:

– Man måste göra det helhjärtat. Har man kontakt med sina gamla vänner är man i 9 av 10 fall rökt och då faller man ur systemet och klarar inte av att genomföra programmet.

Kiarash försökte efter att han misslyckats med avhopparprogrammet att istället vända sig till socialtjänsten för att få tillbaka sin gamla kontaktman – som han hade när han var tonåring – och istället försöka få hjälp på den vägen. 

Hann inte få besked

Enligt hans mamma ringde Kiarash till socialtjänsten för att fråga om detta senast samma dag som han blev skjuten till döds.

Men han hann aldrig få något besked.

För Kiarash familj är sorgen och saknaden efter honom konstant. Det har gått fem månader sedan han sköts ihjäl men Kiarash mamma kan fortfarande inte ta in att hon aldrig mer kommer att få krama sin yngste son.

– Jag kan inte förstå att han är borta. Man älskar ett barn och kämpar för honom i hela hans liv och på bara några sekunder rycks han ifrån en. 

Följ ämnen i artikeln