Rasande attack inifrån mot Putin: ”De dör i drivor”

Publicerad 2023-02-21

Topparna i Moskva sitter på sina kontor och fnissar.

Samtidigt dör soldaterna i Wagnergruppen i drivor på slagfältet.

Det hävdar chefen Jevgenij Prigozji i ett ljudklipp där han anklagar Putins närmaste för förräderi.

Följ ämnen
Ukraina

Samma morgon som Putin höll sitt stora krigstal i Moskva anklagas flera av hans toppar i Kreml för förräderi i en rasande attack inifrån.

Främst är det bristen på ammunition som fått Wagnergruppens chef, även känd som Putins kock, fullständigt vansinnig.

Men den privata armén som kämpar för Ryssland i Ukraina saknar allt möjligt, menar Prigozjin i en ljudinspelning som levererats till medier under tisdagen.

Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin. Arkivbild.

Anklagelsen: Förrädare

Han pekar ut Putins generalstabschef Valerij Gerasimov och försvarsminister Sergej Sjojgu som ansvariga.

– Generalstabschefen och försvarsministern ger order till höger och vänster, inte bara om att inte ge ammunition till Wagner, utan också om att inte ge stöd med flygtransporter, säger han i ljudklippet.

– Vi motarbetas på sätt som inte kan ses som något annat än ett försök att krossa Wagnergruppen. Det kan jämställas med högförräderi i en tid då Wagnergruppen kämpar med hundratals soldater i Bachmut.

Privatarmén har spelat en nyckelroll i kriget sedan den ryska invasionen i februari i fjol. Man uppges ha lidit stora förluster.

I helgen uppgav USA att fler än 30 000 soldater från Wagnergruppen dött under kriget. Ungefär hälften av dessa har stupat sedan mitten av december, skriver Newsweek.

Tunga vapen avfyras vid fronten i Donetskregionen i Ukraina.

Kanonmat i striderna

Inför krigsstarten bestod privatarmén av cirka 51 000 soldater. Efter alla förluster har man rekryterat bland annat fångar från ryska fängelser.

– De används som kanonmat och slängs in i en bokstavlig köttkvarn i striderna i Bachmut, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

Ukrainska stridsvagnar nära fronten i Bachmut.

I sitt inspelade ljudklipp svarar Jevgenij Prigozjin själv på sin retoriska fråga om varför man från den ryska sidan förvägrar Wagnergruppens soldater ammunition.

– Det beror på att en samling halvmilitärer har beslutat att det är deras land, deras folk. De har bestämt att dessa människor får dö när det är bekvämt för dem, säger Prigozjin.

– Så att i stället för att göra sin plikt och leverera så mycket ammunition som möjligt fnissar de på sina kontor, sysslar med intrigspel och går ut på Telegramkanaler och säger ”visa inte Prigozjin” eller säg att han ”äter ammunition” eller något.

Putins stora tal till nationen.

Tystnaden i Putins tal

Wagnerchefen avslutar:

– Jag har inget val. Jag kör på till slutet. Jag har folk som dör i drivor eftersom märkliga människor har beslutat om de ska få leva eller inte. Detta borde inte få hända.

Enligt militära analytiker i väst har Prigozjin, efter att tidigare haft starka band med Putin, mer och mer isolerats från den ryska ledningen.

Tankesmedjan ISW skrev under måndagen i sin dagliga analys om kriget att Ryssland kapat banden med Wagnergruppen som ett led i försöken att göra invasionsarmén mer professionell.

Under sitt tal nämnde inte Putin Wagnergruppen och dess ledare med ett ord.