Forskarnas varning: Svenska skogar kan dö ut

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2023-12-09

Klimatförhandlingarna på COP28 pågår för fullt i Dubai.

Nu larmar forskare från mötet att svenska skogar kan dö av ett varmare klimat.

– Kan oåterkalleligt bestämma ödet för jorden de kommande hundra eller tusen åren, säger medförfattaren Sina Loriani till brittiska Guardian.

Flera av de mest allvarliga hoten mot jordens överlevnad är på väg, varnar forskare från FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai.

Mitt under brinnande förhandlingar under mötets första vecka släpptes en klimatrapport under gårdagen. Den visar på konsekvenserna när jorden nu närmar sig 1,5-gradersmålet.

Rapporten baseras på den samlade kunskapen från mer än 200 forskare i 26 länder och varnar bland annat om att den svenska skogen kan dö ut.

Förhandlingarna på klimatmötet COP28 pågår för fullt i Dubai.

Barrskogsbältet kan dö ut

I rapporten visas olika scenarier, som riskerar att inträffa när så kallade

tippningspunkterInom klimatvetenskapen är en tippningspunkt en kritisk gräns, som leder till storskaliga, snabba och ofta oåterkalleliga förändringar i klimatsystemen. inträffar.

Exempelvis varnar forskarna om smältande istäcken på Grönland och i Västantarktis, omfattande upptining av permafrost, korallrevens död i varmvatten och kollaps av Atlantströmmen.

”Utlösandet av tippningspunkter kommer allvarligt skada vår planets livsuppehållande system och hotar stabiliteten i våra samhällen”, skriver forskningsledaren Timothy Lenton i rapporten.

Vid passering av 1,5-gradersmålet skriver forskarna att den svenska skogen kan dö ut. Barrskogsbältet, som sträcker sig från Kanada i väst till Sibiren i öst, pekas särskilt ut som en biosfär som blir extra sårbar.

Forskare larmar om att svenska skogarna kan dö av ett varmare klimat.

Riskerar dominoeffekt av brytpunkter

Enligt forskarna är de olika biologiska systemen så tätt sammankopplade att de inte kan utesluta en ”kaskad av tippningar”.

En dominoeffekt av brytpunkter kan exempelvis inträffa om Grönlands istäcken löses upp. Det i sin tur skulle kunna påverka Atlantströmmen, som leder värme till Golfströmmen. Södra El Niño-svängningarna skulle då kunna bli starkare.

Enligt medförfattaren Sina Loriani på Potsdams institut för klimatpåverkan, kan riskerna med vändpunkter vara katastrofala.

”Att korsa trösklarna kan oåterkalleligt bestämma ödet för jorden de kommande hundra eller tusen åren”, säger han till Guardian.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag