KD:s order efter Aftonbladets artikel: Håll tyst

Publicerad 2023-03-23

Flera tunga Kristdemokrater vädrade sitt missnöje mot EU-toppen Sara Skyttedal i en artikel i Aftonbladet.

Nu uppmanar partiet medlemmarna att hålla tyst.

”Vår uppmaning är att inte ge kommentarer”, skriver en pressansvarig i ett internt mejl till partidistrikten, enligt Expressen.

Kristdemokraternas högsta ledning krävde att Sara Skyttedal skulle sluta prata om sitt cannabisbruk i medier – men hon fortsatte.

Missnöjet i partiet gror och på onsdagen gick ett flertal tunga KD:are ut och protesterade i en artikel i Aftonbladet. Flera av dem har svårt att se henne toppa listan till EU-valet nästa år.

– Det är en försvårande omständighet, givetvis. Det hamnar inte på plussidan när man gör sin genomgång, sa Per Högberg, distriktsordförande i mäktiga KD-regionen Jönköping.

Liknande tongångar hörs från det tunga Västra Götaland-distriktet.

Magnus Jacobsson vid ett tidigare tillfälle.

– Det är klart att vi är ett parti där många har en konservativ inställning till droger, och i mitt distrikt är det många som är förvånade över utspelen och reaktionerna har varit negativa hos de flesta, säger Magnus Jacobsson, riksdagsledamot och distriktsordförande i Västra Götaland.

Tystar kritikerna

Partiledningen försöker nu tysta ner kritikerna, visar ett internt mejl Expressen tagit del av.

”Vår uppmaning är att inte ge kommentarer i detta läge. Vi vill nå ut med politik och inte prata om saker som kommer handla om partiets inre liv”, skriver en pressansvarig i mejlet till distrikten.

Aftonbladet har varit i kontakt med Kristdemokraterna som inte vill kommentera mejlet.

Följ ämnen i artikeln