Magdalena Andersson om SD-kritik mot granskning: Fruktansvärt

Publicerad 2022-10-26

Statsminister Ulf Kristersson vill inte kommentera SD-toppen Björn Söders kritik mot människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Det fick oppositionsledaren Magdalena Andersson att gå ut med skarp kritik mot regeringen under onsdagen:

– Det är ju något fruktansvärt som har hänt, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders publicerade i måndags en granskning av Tidöavtalet som slutits mellan M, SD, KD och L.

Det fick SD-toppen Björn Söder att ifrågasätta att organisationen får statligt ekonomiskt stöd.

Ja, de statliga bidragen till denna oseriösa organisation borde omgående dras in. Har tjatat om det i flera år. Här kan skattemedel sparas, skrev han på Twitter.

Frågan togs upp under onsdagens partiledardebatt men statsminister Ulf Kristersson ville inte kommentera utspelet från Sverigedemokraterna som är del av hans regeringsunderlag.

– Vad enskilda politiker ägnar sig åt på Twitter, det får partierna ansvara för, det är inte mitt ansvar. Jag konstaterar bara att det är alldeles uppenbart att svensk politik ligger fast när det gäller alla frågor som handlar om yttrandefrihet, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson gick ut hårt mot Kristersson och anklagade honom för ”svagt ledarskap”.

– Grunden i en demokrati är ju att regeringens politik kan granskas. Men nu sitter ju civilsamhället runt om i Sverige, och våra myndigheter, och funderar vågar vi kritisera regeringens politik. Vågar vi granska den? Kommer vi behöva säga upp personal om vi granskar regeringens politik? Det är ju något fruktansvärt som har hänt. Och att vare sig statsministern eller Liberalernas partiledare kan lämna ett tydligt besked där, det gör mig väldigt bekymrad.

Hon menade att organisationer kan dra öronen åt sig och ägna sig åt självcensur.

– Det är en signal om att man kan straffas om man kritiserar regeringen och Tidöavtalet. Det är ju inte ett sådant Sverige som jag vill ha. Vi måste kunna ha en öppen och demokratisk granskning av beslutsfattare oavsett om det är regering, på lokal nivå eller näringslivet.

Räknar du in journalistisk granskning i det här?

– Det är ju också så att det finns en hel del media i Sverige som är beroende av mediastöd och vi har också Public Service och gäller samma sak dem? Kommer man sänka mediastödet eller sänka anslaget till Public Service om man granskar Tidöavtalet och kritiseras regeringens och Sverigedemokraternas politik?

Jimmie Åkesson slog efter debatten ifrån sig kritiken och sa till Aftonbladet om Magdalena Andersson uttalanden:

– Det är en märklig retorik. Jag har svårt att förstå varför demokratin måste bygga på statliga bidrag till olika aktivistorganisationer, jag ser ingen koppling över huvud taget. Sedan har jag inte hört att några politiska partier velat dra in bidraget till just den här organisationen.

Ska organisationer med statligt stöd vara oroliga för att granska regeringens politik?

– Det tillhör demokratin att i har olika uppfattningar. Vi har civilsamhället, med er, och andra aktörer som granskar makten, men det är inte kopplat till hur mycket pengar man får av staten, det är två olika saker.

Även L-ledaren Johan Pehrson slog ifrån sig kritiken från oppositionen:

Är vi på väg mot ett samhälle där organisationer med statsstöd ska vara oroliga för att granska regeringen?

– Verkligen inte. Däremot ska alla organisationer som håller på med separatism eller extrem verksamhet vilande på religiös grund granskas stenhårt. Vi ska ge stöd till de som bygger demokratin, till exempel de som granskar makten och tittar på hur vi förhåller oss till internationella konventioner. Det är jätteviktigt.