Två flygplatser stängdes efter drönarlarm i Norge

Publicerad 2022-10-16

Luftrummet stängdes över två flygplatser i Norge efter att drönare observerats på söndagskvällen.

– Polisen är nu ute och letar efter drönaren och drönaroperatören, säger Harald Kvam, på Avinor till VG.

I veckan har två ryska medborgare gripits med drönare i Norge.

Luftrummen över två flygplatser i Norge stängs efter att drönare observerats under söndagen.

Luftrummet över Sola flygplats i Stavanger, Norge, stängdes efter att ett flygplan observerat en drönare, rapporterar VG.

– Vi stänger omedelbart luftrummet som en säkerhetsåtgärd, tills polis och flygledare tillsammans bedömer att läget är under kontroll. Polisen är nu ute och letar efter drönaren och drönaroperatören, säger Avinors presstalesperson, Harald Kvam, till tidningen.

Även luftrummet över Haugesunds flygplats stängdes, uppger Avinor till TV2. Åtgärderna leder till förseningar i flygtrafiken.

Polisen: ”Inget mer konkret att gå efter”

Polisen i Sör-Vest skriver på Twitter att de larmades om en drönare vid Sola flygplats klockan 19.42. Ett flygplan som sett drönaren informerade flygtornet som i sin tur larmade polisen.

Polisen har sökt drönaren, utan framgång.

”I dagsläget har vi inget mer konkret att gå efter. Vidare vill polisen inte gå in närmare på några eventuella åtgärder”, skriver polisen.

Klockan 21.40 meddelade Avinor att luftrummen öppnats igen, rapporterar VG.

Två ryssar gripna med drönare i veckan

De senaste dagarna har två ryska medborgare gripits med drönare i Norge. En av dem var på väg ut ur landet och den andra stoppades på Tromsö flygplats, rapporterar VG.

Ytterligare drönarobservationer har gjorts den senaste tiden kring oljeplattformer och kraftanläggningar, rapporterar TV2.

Enligt norsk lag är det förbjudet att flyga drönare närmare än fem kilometer från en flygplats. Sedan några månader tillbaka är det totalförbjudet för ryska medborgare att flyga drönare i Norge.

Följ ämnen i artikeln