FN:s säkerhetsråd kräver vapenvila i Gaza

Publicerad 2024-03-25

En resolution om omedelbar vapenvila i Gaza har röstats igenom i FN:s säkerhetsråd.

14 av rådets 15 medlemmar röstade för. USA avstod från att rösta.

Följ ämnen
Israel

FN:s säkerhetsråd har röstat igenom en resolution om omedelbar vapenvila i Gaza, skriver FN på sin hemsida.

Förslaget om en vapenvila har tagits fram av rådets icke-permanenta medlemmar och kräver en omedelbar vapenvila under Ramadan.

Utöver vapenvilan krävs även att de som togs som gisslan av Hamas nu släpps tillbaka till Israel. Dessutom betonar FN behovet av att humanitär hjälp ska kunna komma in i Gaza.

14 av rådets 15 medlemsländer röstade för. USA, som tidigare lagt in sitt veto mot liknande resolutioner, avstod från att rösta.

Tidigare förhandlingar om vapenvila har inte tagit sig förbi säkerhetsrådet.

I fredags hade en resolution om vapenvila presenteras av USA – men under förhandlingen lade Ryssland och Kina in sina veton. USA har i sin tur lagt in veto mot tre tidigare resolutioner om vapenvila.

Netanyahu ställer in statsbesök

Resolutionen som nu röstats igenom innebär en omedelbar vapenvila, att de gisslan som tagits av Hamas släpps ”omedelbart och villkorslöst”, samt att humanitär hjälp kan komma in i Gaza.

Efter röstningen kommenterade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield de tre delarna av resolutionen.

– USA stöder fullt ut dessa kritiska mål, säger Linda Thomas-Greenfield.

Hon fortsätter:

– I själva verket var de grunden för den resolution vi lade fram förra veckan – en resolution som Ryssland och Kina lade in sitt veto mot.

Som en reaktion på USA:s beslut att avstå från att rösta ställer nu Israels premiärminister Benjamin Netanyahu in en israelisk delegations inplanerade statsbesök till Washington, rapporterar Haaretz.

"Detta tillbakadragande skadar både krigsinsatsen och ansträngningarna att frige gisslan, eftersom det ger Hamas hopp om att internationella påtryckningar kommer att tillåta dem att acceptera en vapenvila utan att våra bortförda friges”, skriver man i en kommentar.

Vita husets talesperson John Kirby säger i sin tur att beslutet att avstå från att rösta inte representerar ett skifte i deras policy.

Terrorstämplade Hamas välkomnar beslutet från säkerhetsrådet. Vidare uppger gruppen att de är redo för att ett omedelbart byte mellan gisslan och fångar, rapporterar Reuters.

Frida Lagerholm, kommunikationschef på Läkare utan gränser säger till SVT Nyheter att en temporär vapenvila inte är tillräckligt.

–  Den humanitära situationen är katastrofal. Permanent eldupphör är den enda lösningen, säger hon till kanalen.

Det menar hon krävs för att förnödenheter ska kunna komma in i Gaza.