Fler fuskare mister resultat i högskoleprov

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Ännu fler som fuskat på högskoleprovet kan inte längre använda sig av resultatet. Arkivbild.

NYHETER

Ytterligare 40 personer som fuskat på högskoleprovet mister sina resultat, har Universitets- och högskolerådet (UHR) beslutat.

Enligt UHR har 29 av de 40 kommit in på en högskoleutbildning på sitt resultat från högskoleprovet. Samtliga skrev provet våren 2017. Studenterna, som alltså antagits på olaglig grund, finns vid universiteten i Göteborg, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro. Vidare vid Karolinska institutet och Linnéuniversitet. Personerna löper stor risk att bli av med respektive studieplats – något som tidigare skett i mer än 30 fall.

UHR utreder ytterligare ett 80-tal fall av misstänkt fusk. Beslut om dessa fattas i maj.

En bra prestation på högskoleprovet är nästan ett måste för att knipa en plats på de mest eftertraktade högskoleutbildningarna, och särskilt om betygen inte genomgående är A. En del har betalat dyrt för att försäkra sig om ett bra provresultat. Fusk har alltså blivit business.

Om inte annat stod det klart när personerna bakom firman HP-hjälpen samt 23 som köpt firmans tjänster dömdes i tingsrätten tidigare i år. Därefter har fler åtalats.

Redan 2015 fick UHR de första signalerna om organiserat fusk, med följd att 42 personer fick sina prov underkända med omedelbar verkan. Men först året därpå blev konsekvenserna mer kännbara: det blev brottsligt att använda otillåtna hjälpmedel (som små öronsnäckor i vilka de rätta svaren förmedlas) och fuskare sattes i provkarantän i två år.

Publicerad:

LÄS VIDARE