KD och L under spärren i SCB:s senaste mätning

Publicerad 2024-06-13

SCB har presenterat sin senaste partisympatiundersökning.

Både L och KD hamnar under spärren.

– Vi vill i nästa mätning ha betydligt bättre resultat och jobbar med det, säger KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin.

När Statistiska centralbyrån (SCB) presenterade färska siffror över hur väljarna skulle rösta om det var riksdagsval i dag hamnade både Liberalerna och Kristdemokraterna under spärren.

KD får 2,8 procent vilket är en statistiskt säkerställd minskning jämfört med den förra mätningen i maj 2023 och riksdagsvalet 2022. Det är den lägsta siffran partiet fått sedan mätningarna började. Partiet tappar väljare främst till Moderaterna, men även Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

– Den här mätperioden är gjord innan EU-valet och valresultat är det riktiga resultatet där vi fick 5,7 procent. Jag noterar att många går och röstar på oss ett par dagar efter mätningen, säger KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin.

Men vad säger du om SCB:s siffra 2,8 procent?

– Vi vill i nästa mätning ha betydligt bättre resultat och jobbar med det. Men resultatet vi har i ryggen är det senaste EU-valet.

Busch: ”Bara en väg ur”

Senare under dagen uttalade sig även partiledaren Ebba Busch om bottennoteringen.

– Det är en mätperiod som ligger utanför lyftet i EU-rörelsen. Det finns bara en väg ur dåliga opinionsmätningar och det är leveranser, säger hon.

Undersökningsföretaget Demoskops opinionschef Johan Martinsson menar att väljarna kan ha påverkats av partiets interna strider.

– Det är ett ganska tydligt tapp. Då är det naturligt att tänka att turbulensen inom partiet orsakat det här. När mätningen gjordes för ett år sedan hade inte turbulensen kring EU-listan börjat, säger han.

”Finns anledning att vara orolig”

L landar på 3,2 procent, men det är inte en statistiskt säkerställd förändring jämfört med förra årets mätning.

– De fick ju ett glädjebesked i EU-valet efter att de fick behålla sitt mandat. Men de har legat under spärren i många olika mätningar ganska länge så det finns anledning att vara orolig, säger Johan Martinsson.

Sverigedemokraterna gör den största ökningen på 1,5 procentenheter från maj 2023. Men resultatet är fortfarande lägre än i riksdagsvalet 2022. SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson säger att siffran ses som en revansch efter resultatet i eu-valet, där andelen landade på 13,2 procent.

– Vi är väldigt nöjda med att gå fram med en och halv procentenhet. Det är en riktig moralhöjare, inte minst med bakgrund av eu-valsresultatet, säger Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraterna partisekreterare.

Rödgröna störst

Samtidigt samlar de rödgröna partierna ett stöd på 52,9 procent mot Tidöpartiernas 45,3 procent.

Socialdemokraterna som landar på 35,0 procent blir överlägset största parti i mätningen. Samtidigt redovisar resultatet ett tapp för partiet om 3,6 procentenheter jämfört med förra årets mätning.

– Det är anmärkningsvärt att se två regeringspartier hamna under riksdagsspärren. Svenska folket fortsätter att ge regeringen underbetyg så det tror jag oroar regeringen och inte minst statsminister Ulf Kristersson som har ett så svagt underlag att regera på, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Tobias Baudin, S partisekreterare.

ANNONS