Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

TT

Publicerad 2024-04-16

Sara Skyttedal och Jan Emanuel använder falukorvar för att förklara prisskillnaden mellan bulgariska och svenska fängelseplatser.

Folklistan vill se ett EU-direktiv som gör det lättare att skicka dömda för att avtjäna straff i fängelser i andra EU-länder.

EU-parlamentariken Sara Skyttedal och före detta S-politikern Jan Emanuel presenterade inför EU-valet nystartade Folklistans förslag utanför Täbyanstalten.

– Vi föreslår ett nytt EU-direktiv för att kunna verkställa straff i och skicka fångar till andra EU-länder, säger Skyttedal.

Det är dock EU-kommissionen och inte EU-parlamentet som får lägga fram direktivförslag. Skyttedal uppger att det gäller att använda sina nätverk i Bryssel för att få upp frågan på agendan.

Tanken är att EU ska hjälpa till med att hitta lediga fängelseplatser i EU som kan hyras ut och fördela dem till länder som Sverige, som har platsbrist.

Jan Emanuel ser flera fördelar. En är att en fängelseplats i Bulgarien, enligt Folklistan, kostar motsvarande två falukorvar jämför med 109 falukorvar i Sverige.

En annan fördel, enligt honom, är att gängkriminella kan placeras långt från sina gäng.