Bidens valkampanj fortsätter på Tiktok

TT-AP

Publicerad 2024-04-25 02.54

USA:s president Joe Biden har signerat en lag som kan leda till att appen Tiktok förbjuds i USA om ett år men hans egen valkampanj tänker fortsätta använda den tillsvidare.

USA:s president Joe Biden har just signerat en lag som kan leda till att Tiktok förbjuds i USA inom ett år. Men hans valkampanj tänker fortsätta att använda den – särskilt bland unga – mycket populära appen.

Hyckleri, anser kritiker.

– Det vore dumt av oss att avstå från ställen där människor får information om presidenten, försvarar Rob Flaherty, som ledde Vita husets enhet för digital strategi och som nu är biträdande chef för Bidens omvalskampanj inför valet i november, närvaron på Tiktok.

Sedan valet 2020 har Bidens kampanj haft samarbete med influerare med många följare i appen.

Lagen som kongressen röstat igenom, och som Biden raskt skrev under, innebär en form av ultimatum till Tiktoks ägare. Storägaren, kinesiska Bytedance, måste sälja sin andel inom ett år för att appen inte ska förbjudas i USA. Kravet kommer efter oro om att den data som appen samlar in går vidare till, och kan användas av, den kinesiska staten i propagandasyfte.

Tiktoks försvarare, och företaget själva, hävdar att appen är global och att kopplingarna till Kina endast finns i administrativa företagssammanhang. På alla sätt och vis, menar de, är Tiktok en fristående internationell underhållningsprodukt utan någon hemlig ”kinesisk” agenda.

Ett förbud, eller avgörande, kan dröja mer än ett år. Lagen kommer sannolikt ifrågasättas i domstol.