5 punkter om försvarsavtalet DCA

Publicerad 2024-06-18 07.50

I dag ska Sveriges riksdag ta ställning till ett nytt försvarsavtal med USA.

Här är avtalet i fem punkter.

1. Försvarsavtalets syfte

Det nya avtalet – Defence Cooperation Agreement (DCA) – mellan Sverige och USA syftar till att fördjupa försvarssamarbetet genom att reglera villkoren för amerikanska styrkors närvaro i Sverige. Avtalet skapar en ram för fortsatt och förstärkt militärt samarbete mellan länderna​.

2. Tillgång till baser

Enligt avtalet får USA fri tillgång till 17 militära baser och övningsområden i Sverige. Det gör det möjligt för USA att lagra militär utrustning och genomföra operationer på svensk mark​.

3. Kritiken

Kritiker menar att avtalet riskerar att underminera svensk suveränitet och skapa spänningar i regionen. Vissa argumenterar för att närvaron av amerikanska styrkor kan göra Sverige till en potentiell måltavla i händelse av konflikter​. Det finns också farhågor att avtalet öppnar för att USA kan föra med sig kärnvapen till Sverige, något som regeringen hävdar inte stämmer.

4. USA:s engagemang

De som vill rösta igenom avtalet menar att det förstärker inte bara Sveriges försvarsförmåga, utan även säkerhetsramverket för närliggande länder. Det ses som ett strategiskt drag för att visa USA:s engagemang i regionens säkerhet. Genom att soldater från USA kan komma till Sverige snabbare förstärks avskräckningen mot Ryssland, är tanken.

Enligt avtalet får USA fri tillgång till 17 militära baser och övningsområden i Sverige.

5. Då ska det vara klart

För att DCA ska träda i kraft krävs godkännande från den svenska riksdagen samt att nödvändiga lagändringar genomförs. Hela processen förväntas vara klar under 2024​.

Punktlistan är skapad med stöd av AI-verktyg från Perplexity och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet.

ANNONS