Andriy oroad för släkten: ”Hörde bomber i telefonen”

Publicerad 2022-02-25

Andriy Kachur vaknade i Stockholm till nyheterna om den ryska invasionen av hans hemland.

Han ringde direkt till sin moster. I bakgrunden hördes bomber.

– Det här är en mardröm, säger Andriy Kachur.

En folksamling har samlats utanför Rysslands ambassad i Stockholm. De ukrainska flaggorna rör sig i vinden men stämningen är lågmäld.

Alla de som befinner sig här vaknade på torsdagen till nyheten om en rysk invasion.

Alla gav de sig direkt av till ambassaden.

Ivanna Kozlovskas ansikte är sammanbitet. Hon pratade med sin syster i Ukraina som lät rädd på torsdagsmorgonen.

– Hon är förskollärare och samtidigt som vi pratade detonerade något så att böcker ramlade ner från hyllorna där hon satt. Jag tänker på henne nu och på min 79-åriga mamma. Det är tungt, det är oro, säger hon.

”De sa att vi är syskon, men syskon gör inte såhär”, säger ambulansföraren Julia Alramla, 32, har familj i Ternopil.

”Tagna på sängen”

Andriy Kachur har en stor del av sin familj i staden Ivano-Frankivsk i västra Ukraina. Han säger att han, och de, trodde att invånarna i de västra delarna skulle vara någorlunda säkra, åtminstone till en början.

– Men när jag pratade med min moster i morse så hördes bomber även där. Många har blivit tagna på sängen att de börjat attackera i väst, det trodde vi inte, säger han.

Bilder från Ukraina visar långa bilköer ut ur huvudstaden och trängsel vid bensinmackar när man försöker fylla upp bensintanken. Angrepp ska ha skett i städerna Luhansk, Charkiv, Sumy och Zhytomyr och under dagen uppgav ukrainska gränsbevakningen att ryska styrkor gått in i Kiev.

Många demonstranter ville visa sitt stöd för deras familjer, vänner eller bara för det ukrainska folket. Men uppgivenheten var stor, ingen vet vad som kan hjälpa till med att få ut Putin och Ryssland ur Ukraina.

Det talas om döda och skadade men uppgifterna är osäkra och overifierade, och osäkerheten är det som tär värst nu för många av de med släkt i Ukraina.

– Ukrainska medier brukar vara väldigt bra men just nu är det en enorm brist på information. Folk vet inte riktigt vad de ska göra. Ska de fly? Ska de ge sig ut på landet eller till mindre byar om det är så att ryssarna ger sig på infrastrukturen? Då klarar man sig kanske bättre på landet där man har tillgång till ved. Men ingen vet, säger Andriy Kachur.

Demonstranter promenerar längs Norr Mälarstrand till ryska ambassaden.

Vill visa sin avsky

Hans telefon går varm. Dels får han samtal och sms från familj och vänner i Ukraina, dels från media. Han är engagerad i Nordic Ukraine Forum, en icke-politisk organisation med syfte att bygga broar mellan Ukraina och Sverige, och han har ingående och länge följt utvecklingen i landet som han själv lämnade som 13-åring.

– Många ukrainare är förberedda till viss del, man har byggt bunkers och man har mentalt ställt sig in på en invasion. Men nu kom den så plötsligt och brett att många nog är i chock. Jag tror inte att någon i Ukraina vill ha krig. Ukrainska styrkor slår tillbaka så gott de kan just nu men måste ha stöd och hjälp från väst.

Andriy Kachur har inga förhoppningar att protesten utanför den ryska ambassaden ska leda till en avbruten invasion, men han tycker det är viktigt att visa sin avsky mot det som händer.

– Jag hoppas att hela Europa ansluter och att detta slutar innan för många måste dö, säger han.