Tredje dödsskjutningen i Södertälje i år – kopplas till konflikten

Publicerad 2022-06-10

En 19-årig man sköts i morse till döds i ett bostadsområde.

Enligt Aftonbladets uppgifter har den unge mannen koppling till Södertäljenätverket.

– Det kommer undersökas om det på något sätt går att se kopplingar till tidigare händelser, säger Daniel Wikdahl vid polisen.

Det är skolavslutningsdag i Blombacka i Södertälje. Studenternas utspringsjubel ekar över trakten.

Några hundra meter från gymnasieskolan, några timmar tidigare, sköts en ung man till döds.

En pojke med en chokladask under armen, på väg till sin skolavslutning, går förbi polisavspärrningen och frågar vad som hänt. När han får svaret utbrister han i ett långt ”neeej”.

– Varför händer det här i Sverige? frågar sig pojken.

Tekniker har arbetat på platsen under förmiddagen. Än är ingen gripen.

Tredje dödsskjutningen i Södertälje – i år

Vid 04.30 larmades polisen till bostadsområdet i Blombacka. En man i 20-årsåldern hade skjutits med flera skott och dog på platsen. Enligt Aftonbladets uppgifter var han på väg till sin arbetsplats.

Den unge mannen är den 33:e personen som skjutits till döds i Sverige i år. I Södertälje är han den tredje.

Enligt Aftonbladets uppgifter kopplas mannen till Södertäljenätverket. Detta är det tredje mordet i år som kopplas till gängkonflikten som pågått i Södertälje i över ett decennium.

Skjutningen inträffade tidigt på morgonen i området Blombacka.

I februari sköts en 23-årig man, med en ledande ställning i Södertäljenätverket, till döds.

I april sköts 21-årige Mattias till döds vid en kyrkogård. Han var där för att hedra minnet av sin bror som skjutits till döds sex år tidigare. De båda var även nära släkt med Eddie och Jacob Moussa som mördades på spelklubben Oasen i juli 2010.

Efter skjutningen vid kyrkogården sa Lars Sandberg då att polisen befarade fler våldshändelser, men att man jobbade intensivt för att stävja sådana.

– Vi har hög konfliktnivå i Södertälje, så är det. Sedan om det är en eller flera konflikter som pågår samtidigt, det är alltid snårigt. Hur saker hänger ihop är inte alltid glasklart, sa Sandberg i april.

Polisen undersöker kopplingar

På fredagsmorgonen jobbade polisen på plats med bland annat hundpatrull, vittnesförhör och att överblicka platsen med helikopter, samtidigt som polisens tekniker arbetade med undersöka spåren.

Ingen person har ännu gripits misstänks för mordet.

I utredningsarbetet jobbar polisen med att titta på tidigare skjutningar men vill inte uttala sig om kopplingar.

– Parallellt med det arbete som utförs rent fysiskt på plats så arbetar vi med en kartläggning av målsägaren. I det här arbetet kommer det att undersökas om det på något sätt går att se kopplingar till tidigare händelser, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.

”Har gått överstyr”

Vid avspärrningarna träffar vi en man som arbetar i området.

– Området är lugnt. Det är mest familjer. Visst, det kanske finns några små busar som springer, men till det här trodde jag inte att det skulle komma. Men nu har det hänt. Jag tänker bara att det är synd om familjen, som har råkat ut för det här.

Det var bättre förr, är hans känsla.

– Om man blev irriterad på varandra gick man ut, några knytnävar, sen tog man några bärs. Det var nästan aldrig några knivar eller vapen.

Men i år har alltså 33 personer skjutits till döds i Sverige.

– Nåt måste man göra tycker jag alltså, nu har det gått överstyr med det här. Det är små grabbar som försvinner.

Följ ämnen i artikeln