25-årig kvinna ihjälskjuten i Luleå

Fyra åtalade efter kvinnomord vid badplats i Luleå

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Den 25-åriga kvinnan sköts ihjäl med flera skott vid en badplats i Luleå.

Mordet har beskrivits som en ren avrättning där den misstänkte skytten har kopplingar till Stockholmsnätverket Shottaz.

I dag åtalades fyra män för olika grader av inblandning i mordet som tros ha utlösts av något så trivialt som ett bråk om fälgar till en bil.

Den 30 juli 2021, 18 minuter efter tio på kvällen, larmades polisen om att flera skott hörts från en badplats i Notviken i Luleå.

På platsen hittades en 25-årig kvinna skjuten med flera skott på mycket nära håll.

Det fanns inget att göra när ambulanspersonalen kom till platsen, kvinnan var redan bortom räddning då hon skjutits flera gånger i huvudet. Åklagaren beskrev senare dådet som en ren avrättning.

Fyra män greps och åtalas nu misstänkta för olika grader av inblandning i mordet.

En av dem, en 20-årig man, har kopplingar till Stockholmsgänget Shottaz och dess undergrupp Filterlösa grabbar. Han är den som åtalas för mordet då han misstänks ha varit den som sköt. 20-åringen ska ha befunnit sig i Luleå det senaste året. 2020 var han med om att utföra ett brutalt rån i Luleå som han nyligen dömdes för.

De övriga tre männen åtalas för medhjälp till mord. En av dem knyts till Hells Angels i Luleå.

Mordet misstänks handla om något så trivialt som fyra försvunna fälgar till en bil.

Fälgar försvann ur förråd

De fyra männen förnekar all delaktighet i mordet.

Bevisningen består därför till största del av vittnesuppgifter och kartläggning av telefontrafik enligt åklagaren.

Men enligt uppgifter till tidningen NSD ska en av de misstänkta, en 33-årig man, åtminstone i början ha pratat lite i förhören.

– Bara en Rinkebyunge kan vara så skruvad, ska 33-åringen ha sagt i ett av de första förhören om den misstänkte skytten.

För mordet misstänks handla om något så trivialt som fyra försvunna fälgar till en bil. Fälgarna försvann från ett förråd som den mördade kvinnan ska ha haft tillgång till och de ska ha tillhört en 23–årig man som även han hade kopplingar till Shottaz.

Bråket slutade med att ilskan togs ut på den 25-åriga kvinnan även om flera uppgifter pekar mot att agget egentligen var mot en annan man.

Den 25-åriga kvinnans farmor, som Aftonbladet tidigare har pratat med har berättat om sorgen efter barnbarnet, beskriver sondottern som en väldigt intelligent person, men som under åren drabbats av flera motgångar.

Hade nyligen åtalats

När den 25-åriga kvinnan sköts till döds på badstranden hade hon själv nyligen åtalats misstänkt för narkotikabrott efter att man påträffat nästan 2 000 tabletter tramadol i hennes ägo, men tingsrätten hann aldrig ta upp ärendet.

– Det går inte att göra något annat nu än att försöka bearbeta sorgen och komma till insikt om vad som har hänt. Jag försöker tänka att hon har det bättre där hon är nu, har kvinnans farmor tidigare sagt till Aftonbladet.

Blommor och ljus vid minnesplatsen för den mördade kvinnan.

Aftonbladet har tidigare berättat hur tecknen blir allt fler på att kriminella nätverk, bland annat från Stockholm, försöker etablera sig i norra Sverige.

Polisen i Norrbotten har länge känt till att medlemmar ur Stockholmsnätverk sökt sin tillflykt i norr. En färsk rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, sammanfattar en del av problematiken: 

”Konkurrensen om platser leder till högre konfliktnivåer samt till att nätverk i storstäderna expanderar och utlokaliserar verksamheter till andra platser i Sverige”, skriver Brå i sin slutsats till rapporten ”Narkotikamarknader”.

– Vi ser att utvecklingen i Norrland blir mer brutal och att det är kriminella nätverk som etablerar sig även där, sa Linda Staaf, chef för underrättelseavdelningen vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, till Sveriges radio nyligen.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Annas barnbarn sköts ihjäl på badstrand: ”Hon är med sin pappa nu”

ÄMNEN I ARTIKELN

25-årig kvinna ihjälskjuten i Luleå

Linda Staaf

Norrbotten

Mord

Norrland

Tramadol

Luleå