Glashalt i Södermanland

Publicerad 2014-01-11

Många olyckor längst vägarna.

Södermanlands län har haft en olycksdrabbad förmiddag. Fem trafikolyckor har inträffat och i Nyköping slungades en 18-åring ut genom busskuren efter att en bil kört in i den.

– Olyckorna kan bero på att slasket på vägarna har börjat frysa på, säger Mia Magnusson, biträdande vakthavande befäl vid Länskommunikationscentralen i Södermanland.

Det är halt i Södermanland och under lördagsförmiddagen har inte mindre än fem olyckor skett i länet.

– Situationen är extrem och patrullerna får åka från olycksplats till olycksplats, säger Urban Nordqvist, vakthavande befäl vid Länskommunikationscentralen i Södermanland.

Samtidigt menar han att situationen varit ännu värre om det hade varit en vardag eftersom det då är mer trafik på vägarna.

– Det är tur att det inte är måndag, säger han.

Enligt honom är det nu halt på länets alla vägar även om E4:an är värst utsatt.

– Halkan är en avgörande faktor för alla olyckor idag, säger han.

Han tror att många förare överraskats av det hala väglaget och glömmer att anpassa hastigheten.

Voltade med bilen

I Åda, strax utanför Trosa, voltade en bil av okänd anledning. Föraren som var ensam i bilen är förd till sjukhus men hans tillstånd är ännu oklart.

– Vi är på sjukhuset nu men jag har ingen mer information för närvarande, säger Tobias Sköldäng, vakthavande befäl vid Länskommunikationscentralen i Södermanland.

Kört in i vajerräcke

På E4:an i södergående riktning, väster om Kila, fick en 43-årig man sladd på bilen och körde rakt in i ett vajerräcke. Mannen klarade sig utan skador och hans bil är bärgad från olycksplatsen.

– Det finns inga störningar i trafiken på grund av olyckan, säger Tobias Sköldäng.

Krock i Julita

Ytterliggare en olycka har skett vid Julita utanför Katrineholm. Där stannade en bil med släp i en bussficka. Då bilen körde ut på vägen igen skedde en krock med två andra bilar. Ingen ska ha skadats.

Kört in i busskur i Nyköping

Olyckan var även framme på Trosavägen i Nyköping vid korsningen till Lennings väg. Där körde en 66-årig kvinna rakt in i en busskur och in i bänken där en 18-årig kvinna satt. 18-åringen slungades vid kollissionen ut genom glasrutan på busskuren och är nu förd med spineboard i ambulans till sjukhus. Omfattningen av hennes skador är ännu oklara.

Olycka i Råby

I Råby utanför Nyköping har två personbilar krockat med varandra och flera ambulanser har skickats till platsen. Enligt ett vittne till olyckan ska föraren i de ena bilen sitta fastklämd då fronten är helt intryckt på fordonet. Tre personer ska vara inblandade i olyckan men i nuläget är orsaken till olyckan oklar samt hur många som skadats.