Allt ljus på de rika

Översvämningarna värre på Sri Lanka men vem bryr sig?

Översvämningarna har slagit hårt mot Sri Lanka.

Medierna fylls av dramatiska berättelser från det översvämmade Brisbane.

Inte många minuter ägnas åt den mycket svårare katastrofen på Sri Lanka.

När västvärldens rika drabbas blir de fattiga i utvecklingsländerna osynliga.

Invånarna i Brisbane har det inte lätt. Många har tvingats lämna sina hus, hyllorna gapar halvtomma i livsmedelsbutikerna efter hamstringsvågen och det har varit många nätter fyllda av oro när vattennivån hela tiden höjts. För vissa är naturkatastrofen en personlig tragedi.

Men de som velat har kunnat sätta sig i sina bilar och lämna katastrofområdet. Ingen har tvingat dem att stanna.

I Sri Lanka är bilden en helt annan. Översvämningar efter de kraftiga monsunregnen har spolat bort många människors hem. Nästan en miljon är på flykt. Men de kan inte ta bilen och sätta sig i säkerhet. De flesta tvingas lita till sina fötter eller i bästa fall en cykel. Minst 20 människor har omkommit i vattenmassorna.

Myndigheterna har inrättat flera hundra provisoriska flyktingläger för att ta hand om de drabbade.

Soldater

Detta är människor som nyss genomlevt ett blodigt 25-årigt inbördeskrig. Många är extremt fattiga och har redan under normala förhållanden full sjå att se till att det finns mat på bordet.

Medan "landtsunamin" i Brisbane blivit något av en turistattraktion som dragit till sig nyfikna från resten av landet snarare än skapa flyktingar så har Sri Lanka satt in 28 000 soldater för att rädda översvämningsoffer och få fram nödvändiga matsändningar.

I ett välordnat samhälle som Australien är katastrofen relativ medan den i fattiga Sri Lanka är en verklig strid på liv och död.

Varför?

Medan de extrema regnen i Australien fått enorm uppmärksamhet i svenska och västerländska medier har den allvarligare katastrofen på Sri Lanka på sin höjd nämnts i förbifarten i korta nyhetstelegram. Precis som Filippinerna och Sydafrika som drabbats på liknande sätt.

Varför blir det så?

Förklaringarna är flera. En är praktisk.

Mycket få internationella medier finns på plats i Sri Lanka. Även de nationella medierna är få och mestadels statskontrollerade. I motsats till miljonstaden Brisbane där det inte varit någon brist på dramatiska TV-bilder och live-sändningar på hur vattnet stiger.

En annan förklaring har med identifikation att göra.

Svenskkoloni

Trots att det ligger längre bort är Australien mycket mer likt Sverige än Sri Lanka. Dessutom finns det en stor svenskkoloni i Brisbane. Det har inte varit någon brist på svenskar att intervjua. Det är lättare att känna med människor som man kan identifiera sig med.

Men det finns också något djupare och undermedvetet.

Mönstret upprepas i stort sett om och om igen. En svår orkan i USA ger automatiskt massiv mediabevakning. Ofta till och med innan den inträffat.

Ett massivt jordskalv eller svåra översvämningar i Pakistan genererar inte i närheten av samma intressen.

Men det finns undantag som bryter mönstret. Jordskalvet i Haiti för ett år sedan fick ett enormt genomslag. Dödstalen var chockerande höga. Offren kantade gatorna i huvudstaden Port-au-Prince. Då vaknade världen.

Annars är uppmärksamheten ofta omvänd i förhållande till hur hårt offren drabbas.