Tre får dela på nobelpriset

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-06

Får pris för upptäckt av virus som orsakar livmoderhalscancer och hiv

Harald zur Hausen är en av tre som tilldelats årets nobelpris i medicin.

– Vi dricker ett litet glas bubbel just nu, säger den 72-årige pristagaren till nyhetsbyrån AP.

Han delar priset tillsammans med Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier.

– Jag var inte förberedd på det här, säger Harald zur Hausen till AP.

Grund för vaccinet

Lena Marions, verksam vid sex- och samlevnadsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset, tycker inte att det är helt oväntat att just Harald zur Hausen tilldelas priset.

Upptäckten av ”humana papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer” ligger till grund för vaccinet mot livmoderhalscancer.

– Jag hoppas att det blir mer diskussion om papillom viruset och hur man kan skydda sig mot cellförändringar. Dels genom att använda kondom, dels genom att delta i cellprovskontroller. Vaccinet är en otroligt viktig upptäckt men det är kanske inte perfekt ännu och det måste fortsätta att utvecklas, säger Lena Marions till aftonbladet.se.

Hon hoppas att priset innebär att forskningen inom det här området hamnar i fokus och får mer stöd.

Om hur immunbrist uppstår

Francoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier belönas för upptäckten av ”humant imunbristvirus”, det vill säga hiv.

De franska forskarna lyckades 1983 finna och beskriva ett nytt så kallat retrovirus från patienter med svullna lymfkörtlar, rapporterar TT. Det är detta virus som numera kallas humant immunbristvirus, alltså hiv som i sin orsakar aids.

– Först då kunde man gå vidare och bevisa att det här viruset leder till aids, säger Jan Albert, överläkare vid Smittskyddsinstitutet och professor i virusforskning vid Karolinska institutet, till aftonbladet.se.

Minskad dödlighet

Kommittén skriver i sin motivering att identifieringen av viruset har varit en förutsättning för framtagande av de bromsmediciner som på ett dramatiskt sätt minskat dödligheten i sjukdomen.

– Det här är ytterligare en bekräftelse på att hiv är ett unikt hot mot mänskligheten. Kanske genererar utmärkelsen ytterligare resurser till forskningen, säger Jan Albert till aftonbladet.se.

Pristagaren Francoise Barre-Sinoussi säger till nyhetsbyrån AP att hon och Montagnier hoppades på att de snabbt skulle kunna utveckla ett motgift – för att förhindra den aidsepidemin som sedan följde.

– Vi var väldigt naiva, säger hon.