Därför gör vi Kina direkt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-12

Aftonbladet.se:s chefredaktör Kalle Jungkvist: Vi vill hjälpa till att skapa förståelse för hur det vardagliga livet ser ut.

Kina är i förändring.

Miljontals fattiga människor har fått det bättre ekonomiskt samtidigt som tortyr och dödsstraff finns.

Hur lever och påverkas den vanliga människan i Kina av förändringen?

Aftonbladet.se öppnar dörrarna till kinesers hem.

– Vi vill hjälpa till att skapa förståelse för hur det vardagliga livet ser ut i olika länder runt om i världen, säger Kalle Jungkvist, chefredaktör på aftonbladet.se.

Under 80- och 90-talen genomfördes i Kina ett antal ekonomiska reformer som förbättrade många kinesers levnadsstandard. Enligt en rapport från FN:s biståndsorgan 2004 är landet på god väg att halvera fattigdomen i landet till år 2015. Kinas ekonomi är en av världens snabbast växande.

”Rättigheterna har förbättrats”

Men fattigdomen är fortfarande stor, främst i inlandet. Klyftorna mellan de fattiga och de rika, som finns i kustregionerna, är stora.

I Kina kan man dömas till döden för 68 olika brott och tortyr förekommer.

Fortfarande är de mänskliga rättigheterna åsidosatta, men enligt Jonas Grimheden, som är expert på mänskliga rättigheter i Kina, har läget förbättrats något.

– Rättigheterna har över lag förbättrats även om det på vissa områden sker periodvisa försämringar.

Följer vanliga kineser

I år är Kina värd för OS och därför riktas blickarna mot landet.

Aftonbladet.se väljer också att titta mot landet i öst, men mer på den vanliga människan som lever i ett land i förändring. Hur ser deras vardag ut? Vad har de för drömmar om framtiden?

Under tre dagar låter aftonbladet.se läsarna följa med hem till vanliga kineser och se hur de lever.

– Genom OS står Kina i centrum för världens intresse i år. Då är det naturligt att vi vill ge en djupare bild av världens största land som dessutom utvecklas ekonomiskt i en hisnande takt, säger Kalle Jungvist, aftonbladet.se:s chefredaktör.

Läsarna kan chatta med två olika kinesiska familjer och fyra fabriksarbetare och kan också följa dessa genom reportage och ljudbildspel.

”Ta del av deras drömmar”

Aftonbladets reporter Markus Gustafsson har rest runt i Kina och träffat familjer och fabriksarbetare.

– Vi vill att svenskarna ska få möta vanliga kineser i deras vardag och ta del av deras drömmar och förhoppningar, säger han.

Kina direkt är en del av Världen direkt, där aftonbladet.se tidigare tittat in i afghaners, irakiers och ryssars vardag.

– Vi vill hjälpa till att skapa förståelse för hur det vardagliga livet ser ut i olika länder runt om i världen. Och vi gör det på nätets sätt - genom en chatt där våra läsare kan ställa frågor direkt till vanliga människor i det land vi valt ut, säger Kalle Jungkvist.

Världen direkt har tidigare gjorts med Irak, Ryssland och Afghanistan. Vad kommer härnäst

– Det vet jag faktiskt inte. Vi bestämmer oss för nya satsningar då vi kan tillföra något som vi tror att våra läsare tycker är spännande, säger Kalle Jungkvist.

Stora journalistpriset

2007 fick aftonbladet.se Medievärldens pris som ”Årets redaktion” för satsningen ”Världen direkt” och ”Irak direkt” nominerades till Stora Journalistpriset.

Snabbfakta mänskliga rättigheter

Kina svarade, enligt Amnesty, år 2005 för 80 procent av världens verkställda dödsdomar.

Det är förbjudet att i media förneka marxismen och Mao Zedongs tänkande. Man får heller inte ifrågasätta kommunistpartiets politik eller lägga sig i regeringens arbete.

Cirka 127 000 människor omkom i arbetsrelaterade olyckor år 2005. Kina erkänner inte mötesfrihet, rätten till kollektiva förhandlingar eller rätten att organisera sig i arbetslivet.

Tortyr är förbjudet enligt lag, men förekommer ändå, enligt människorättsorganisationer.

Källa: DN