Vill granska Hammarskjöld-dokument

Publicerad:
Uppdaterad:

FN:s generalsekreterare Ban Ki -Moon vill nu tränga djupare in i mysteriet kring Dag Hammarskjölds död. Dokument från Sydafrika kan bidra till att bringa klarhet, anser han.

FN-chefen föreslår nu att "en uppsatt person" ska få i uppdrag att gå igenom dokument och "kommunikationer" mellan olika personer.

Dag Hammarskjöld omkom i samband med en flygkrasch i Zambia (dåvarande Nordrhodesia) 1961. Men vad som egentligen hände i samband med FN:s svenske generalsekreterares död har varit föremål för utredningar och spekulationer sedan dess.

”Operation Celeste”

Redan 1998 offentliggjordes kopior av dokument som pekade mot att en paramilitär grupp i Sydafrika under den dåvarande apartheidregimen kan ha planerat dådet. En expertpanel som Ban Ki-Moon tillsatte förra året kunde dock inte avgöra om dokumenten rörande "Operation Celeste" var äkta, eftersom det handlade om dåliga kopior.

Nyligen uppgav tidskriften Foreign Policy att originaldokumenten har hittats i Sydafrika. FN-chefen bekräftar inte uppgifterna, men säger att om Sydafrika kan få fram originalen så skulle det kanske vara möjligt att på teknisk väg avgöra om de är äkta.

Kräver utredning

Den person som får i uppdrag att granska dokumenten bör få befogenhet att avgöra utformningen av vidare utredningar, enligt FN-chefen.

FN:s generalförsamling antog i december 2014 en resolution som kräver en ny utredning om Hammarskjölds död.

TT

Publicerad: