Vill amerikanska folket ens se en tredje debatt?

Uppdaterad 2016-10-11 | Publicerad 2016-10-10

Debatt nummer två var en häpnadsväckande uppvisning i en tävling om makten som spårat ut fullständigt.

För Trump var det vinna eller försvinna. Han är kvar i matchen men till priset av att svärta ner presidentämbetets varumärke.

En tredje debatt känns lika smärtsam som onödig.

Man föreställer sig att de två personer som slåss om att leda världens mäktigaste nation i någon mån ska framstå som förebilder.

Istället karakteriserades rond två mellan Trump och Clinton av vilt sluggande, försök till karaktärsmord och personliga hot. Det säger en hel del när 52 procent av amerikanska föräldrar uppger att de inte lät sina barn stanna uppe och titta på debatten av rädsla för att kandidaterna skulle använda fula ord.

Störst skuld bär utan tvekan Donald Trump.

Diktator i en bananrepublik

Han lyckades med det oerhörda att i en direktsänd debatt med kanske hundra miljoner tittare hota att kasta Hillary Clinton i fängelse om han blir president. Han tänker tillsätta en särskild åklagare för att undersöka sin motståndare, särskilt när det gäller hennes hantering av e-post under sin tid som utrikesminister.

Trump uppträdde redan innan han är vald som en diktator i en banarepublik som hotar och fängslar sina motståndare. Något liknande har aldrig tidigare förekommit i en presidentvalsdebatt sedan de började tv-sändas för ett drygt halvsekel sedan.

Utfallet ingick i fastighetsmiljardären desperata försök att skifta fokus från den fråga som alla utgick ifrån skulle dominera debatten. Den 10 år gamla videon där Trump uttalar sig förnedrande och sexistiskt om kvinnor och som slutgiltigt riskerade att knäcka hela hans kampanj.

Trump bad om ursäkt men det var uppenbart att han inte kände någon ånger. Det fanns inte tillstymmelse till skamkänslor i hans framträdande. Istället försökte han bortförklara det hela som "omklädningsrumssnack". Han skyllde ifrån sig genom att påpeka att han minsann bara pratat medan Bill Clinton på riktigt behandlat kvinnor illa.

Publiken gav hopp

Vad detta har med dagens presidentval att göra var svårt att begripa annat än som en avledningsmanöver från Trumps sida.

Det enda hoppfulla inslaget i debatten var publikens frågor som vittnade om ett seriöst intresse för sakfrågorna som helt lyste med sin frånvaro när kandidaterna debatterade. Även om Hillary Clinton gjorde ett och annat försök.

Det kommer att ta någon vecka tills vi vet om Trump lyckades desarmera konsekvenserna av sexvideon. Avgörande blir om USA:s kvinnor köper kandidatens prat om "locker room talk". Annars är detta det ögonblick då Trumps teflonrustning slutat fungera.

Trump kan göra sig osams med de svarta och med latinos men om majoriteten kvinnor vänder sig emot honom tvingas han vinka adjö till drömmen om att bli president.

Oavsett hur det går i valet om en knapp månad finns det skäl att ställa frågan hur den uppslitande valkampanjen påverkar samhällsklimatet i USA.

Klarar den som blir vald att hela den djupa klyfta som finns i befolkningen där landets två mest hatade politiker är identiska med de två presidentkandidaterna?

Har den låga nivån på valrörelsen, framförallt representerad av Donald Trump, för alltid devalverat presidentämbetet?

Går emot Pence

Många experter ställer i dag frågan hur stor skada Trump gjort det republikanska partiet. Om han förlorar stort riskerar han att dra många av partiets kongressmän med sig i fallet. De vars platser också är uppe till omval den 8 november.

Men den väsentliga frågan är hur stor skada landet och ämbetet tagit.

Nästa vecka hålls den tredje och sista debatten. Den är tänkt att i första hand handla om utrikespolitiken. Något som borde gynna Hillary Clinton, utrikesminister under Obamas första fyra år som president.

Trump visade prov på sin oberäknelighet i ämnet genom att i rond två direkt motsäga sin vicepresidentkandidat Mike Pence i synen på Syriens diktator Assad. Pence vill att USA i ett visst läge ska bomba Assad.

– Vi har inte talat om det men jag är oenig, sa Trump som istället ser Assad som en tillgång för att han med enligt Trumps uppfattning bekämpar IS.

Frågan är om amerikanska folket överhuvudtaget vill se en tredje och sista debatt mellan Trump och Clinton.

Vad finns det egentligen mer att säga?