Forskare tar död på femsekundersregeln

Publicerad 2016-09-20

Är du en av de som applicerar femsekundersregeln när du tappar mat på golvet?

Då är det dags att sluta med det.

Enligt en ny studie är bakterier betydligt snabbare än så, skriver New York Times.

Donald W. Schaffner, professor i mikrobiologi vid Rutgers universitet i New Jersey, har under två år undersökt fenomenet med den så kallade "femsekundersregeln".

– Den populära konceptet som regeln bygger på är att om mat tappas på golvet men plockas upp tillräckligt snabbt så är det lugnt eftersom det tar tid för bakterier att ta sig upp på maten. Vi bestämde oss för att titta på detta eftersom fenomenet är så välkänt, sa Schaffner i en intervju.

Om du ska tappa – tappa på en matta...

I studien testade forskarna att låta fyra olika sorters livsmedel – vattenmelon, bröd, bröd med smör och vingummi – landa på fyra olika sorters ytor: rostfritt stål, klinkers, trägolv och en matta. De lät dessutom maten ligga kvar olika länge, från mindre än en sekund till fem sekunder, 30 och 300 sekunder.

Det visade sig då att hur snabbt bakterierna rör sig beror mycket på mängden fukt och vilken typ av yta maten landar på. Om maten till exempel landar på en matta så förs väldigt få bakterier över – till skillnad mot klinkers och rostfritt stål. Och, kanske föga förvånande, så blev det flest bakterier på vattenmelonen medan vingummina klarade sig relativt bra.

– Hur bakterier rör sig beror mycket på fukt. Bakterier har inte ben utan rör sig med fukten och ju blötare maten är desto större risk för bakterieöverföring. Och ju längre tid maten har kontakt med ytan desto större mängd bakterier hinner nå den.

... men du är aldrig snabb nog

Även om studien visar att mängden bakterier beror på en rad faktorer är resultaten något nedslående för den bakterierädde. De visar nämligen att hur snabb du än är på att plocka upp mat som faller på golvet så kommer du att få med dig bakterier. Schaffner tar även en tidigare studie där man kunde se att just överförda bakterier från olika ytor var en av de vanligaste faktorerna bakom magsjuka och andra matrelaterade sjukdomar.

– Femsekundersregeln är en förenkling av vad som händer när bakterier tar sig från en yta till maten – för bakterier kan smitta mat omedelbart.

Följ ämnen i artikeln