Så hyr du stuga säkert på nätet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-26

Ett alternativ till den vanliga hotellsemestern kan vara att hyra en stuga eller lägenhet.

På nätet finns en mängd alternativ både i Sverige och utomlands.

– Jag är inte orolig när jag hyr via nätet, bara man har personlig kontakt, säger Eva Carlsson som både hyr och hyr ut under semestermånaderna.

Nu, mitt i det värsta vinterslasket här i Sverige, är det dags att börja tänka på semestern. Och det räcker med några musklick för att kunna drömma sig bort till varmare länder med glittrande vatten och vitkalkade villor. Eller en liten mysig stuga i de svenska skogarna.

Att hyra ett hus eller en lägenhet kan vara ett bra alternativ till traditionellt boende på hotell. På nätet finns en mängd sökvägar för att hitta drömboendet.

– De som firar semester på det här sättet är oftast sådana som normalt sett inte har såhär stora ytor. Om de firar semester på hotell kan de inte släppa lös barnen att leka på samma sätt, säger Margareta Norborg som själv hyr ut stugor i närheten av Kristianopel i Blekinge.

Hittade drömstugan på nätet

Att hyra en lägenhet eller stuga från en privat uthyrare på semestern kan ge en större frihet, dessutom kommer man ofta billigare undan än om man ska bo på hotell.

Eva Carlsson från Härjedalen brukar varje år hyra en stuga i södra Sverige för semestern. Hon har bra erfarenhet av privata uthyrare.

– Jag söker på nätet efter folk som hyr ut sina stugor. De flesta somrarna har vi varit på Gotland. Där har vi haft en del riktigt fina hus! I somras hyrde vi ett litet hus i Höganäs i Skåne och hade en helt underbar sommar.

Själv äger hon en liten stuga i Härjedalen som hon har hyrt ut i många år.

– Det har alltid fungerat bra. Ofta är det äldre människor som hyr, men nu ser jag en trend att det blir fler och fler unga barnfamiljer, säger Eva Carlsson.

Är du aldrig orolig när du bokar ditt semesterboende via nätet?

– Nej aldrig. Men det är viktigt att ringa och ha personlig kontakt med den som hyr ut eller den som ska hyra.

Lina Thorén, Minimedia

Följ ämnen i artikeln