Var given att ta över i MP – är ute i kylan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-01

Nya språkrör? Gustav Fridolin ligger bra till som ett av Miljöpartiets två nya språkrör. Mikaela Valtersson, som tidigare setts som given efterträdare till Maria Wetterstrand, ligger desto risigare till enligt källor.

Hon var given som nytt kvinnligt MP-språkrör.

Men nu talar allt mer för att Mikaela Valtersson inte får efterträda Maria Wetterstrand.

Hon matchar inte Gustav Fridolin.

Före valet sågs Mikaela Valtersson, 43, som given att ta över efter Maria Wetterstrand när Miljöpartiet i vår byter språkrör.

Men valförlusten kan ha grusat hennes chanser.

”En annan verklighet”

Enligt Aftonbladets källor var planen att Wetterstrand som minister i en rödgrön regering skulle fortsätta att vara MP:s starkast lysande stjärna – och stå för klimatpolitiken. Därmed skulle det inte vara något problem att varken Valtersson eller Fridolin profilerat sig på miljön.

– Nu har man annan verklighet. De språkrör som ska väljas nu ska klara sig på egna meriter, säger en källa.

På den manliga sidan finns i praktiken ingen konkurrent till Fridolin. Han är så självklar att partiet nu inriktar sig på att hitta den kandidat som bäst matchar honom. Då ligger Åsa Romson, jurist och forskare i miljörätt, bättre till enligt flera källor.

– Gustav har ingen tung miljöprofil. Jag tror man kommer vilja att det kvinnliga språkröret har en djuplodad miljökunskap och Åsa står mer för det, säger en källa med god insyn i MP.

”Väldigt jämnt”

Men sista ordet är inte sagt. Valtersson anses vara en god förhandlare med starkt stöd bland kommunpolitiker, som uppskattar hennes pragmatiska stil.

– Det är väldigt jämnt mellan Mikaela och Åsa. Det talar nog för att valberedningen för en gångs skull kommer att ha väldigt mycket makt, säger en källa.