Ödesval i Turkiet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-12

Ny grundlag kan föra landet närmare EU

Turkiet står inför ett vägskäl när landet röstar om sin grundlag på söndagen.

Ett ja kan leda landet närmare ett EU-inträde.

Ett nej betraktas som ett bakslag för regeringen.

30 år efter militärkuppen i Turkiet går turkarna mot valurnorna på söndagen.

Omröstningen handlar om att förändra 26 av de 175 artiklarna i den turkiska grundlagen, som tillkom 1980.

De två mest kontroversiella ändringarna handlar om att begränsa makten för militärer och högt uppsatta jurister, som i dagsläget har stort inflytande i landet.

EU hoppas på ja

I EU ses reformförslaget som ett steg mot ett mer demokratiskt Turkiet.

– Vi hoppas intensivt, både för den interna utvecklingen i Turkiet, demokratiseringen, kurdfrågan och Europanärmandet, att det blir ett ja, sade utrikesminister Carl Bildt (M) till TT efter ett EU-möte i Bryssel på lördagen.

Turkiet har länge stått och bankat på EU-porten.

Men 26 artiklar är långt i från det enda landet behöver ändra för att accepteras som framtida medlem, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson.

– Det är ett steg närmare EU om förändringarna röstas igenom, men ett ganska litet sådant. Det är inte så att Turkiet blir klippt och skuret för EU.

Fler områden inom mänskliga rättigheter, som hur kurder behandlas, behöver förstärkas innan Turkiet lever upp till EU-kraven helt och hållet, säger han.

Opinionsmätningar pekar just nu mot ett knappt ja, rapporterar flera medier. Något som rimligtvis får turkiska regeringen, som lagt fram förslaget, att pusta ut.

Nej fördröjer

Men det finns också kritiker. Det är främst militären själv, som är orolig för att de styrande använder vägen mot EU för att stärka sin egen makt.

Risken är att Turkiet islamiseras när militären får mindre makt, menar de.

Ett nej till grundlagsändringarna skulle också innebära grönt ljus för EU-motståndarna inom landet och glädja de länder inom EU som är negativa till att Turkiet ska bli medlemmar.

– Men det är inte så att ett nej till ändringarna skulle stänga dörren till EU för alltid. Det skulle bara ta längre tid för Turkiet att komma in, tror Wolfgang Hansson.