Upplagt för taktikröstning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-13

Statsvetare: Vill vi ha ansvarstagande partier måste vi själva agera ansvarsfullt

Så ligger partierna nu Klicka på bilden för att se den större. Siffror från Aftonbladet/Unitedminds 12/9 2010.

Fler partier än någonsin är nära 4 procentsspärren – då väljer svenska folket att taktikrösta.

– Vi är ett litet land som inte har råd med några parlamentariska kriser, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Med en vecka kvar till valet, tre etablerade partier nära 4 procentsspärren, och dessutom Sverigedemokraterna att ta ställning till, lär årets val bli taktikrösternas val.

Sannolikheten att fler kommer att fokusera på resultatet istället för på att välja det parti man känner sig närmast är större än tidigare år.

– Ja, eftersom flera partier ligger nära spärren än tidigare, även om centern, kd och v har fastare mark idag än för några månader sedan. Väljarna brukar vara uppmärksamma där, när det kan få konsekvenser för regeringsbildningen.

Tre sätt

Enligt statsvetaren finns det tre sätt att taktikrösta på i år.

1. För att rädda ett parti.

2. För att spärra ut ett parti.

3. För att välja block.

– Den första orsaken till taktikröstning skulle vara för att man vill hjälpa ett parti att komma över 4 procent.

– Den andra orsaken handlar om att mobilisera för att hindra SD och spärra ut partiet ur riskdagen, och då kan man lägga sin röst på något av de etablerade partierna, vilket som helst, och tänka att varje röst de nuvarande riksdagspartierna får gör det svårare för SD att komma över 4 procent.

Den tredje formen av taktikröstning handlar om de gånger det finns rationella anledningar att stödja andra istället för det personlig men för svaga favoritpartiet som inte har en chans att påverka.

Viktigt

– Om man älskar FI eller Piratpartiet men inte vill slänga bort sin röst kan man stödja endera blocken. Om man är kommunist och röstar på Kommunistiska partiet är det kanske bättre att stödja de rödgröna att byta regering än det egna partiet som inte lär komma in i riksdagen, säger Henrik Oscarsson som tycker att årets val, med rätta, lägger ett stort ansvar på väljarna.

– Ja, regeringsfrågan är viktig och om vi väljare vill ha ansvarstagande partier måste vi själva agera ansvarsfullt i vårt val.

Brukar det hjälpa att rösta taktiskt?

– Ja. KD hade inte kommit in 1994 om inte moderata väljare hade stödröstat, den gången hängde det på håret, kd fick fick 4,06 procent.

Följ ämnen i artikeln