Urban Ahlin får stöd från väst i S-kampen

Uppdaterad 2013-04-03 | Publicerad 2013-03-06

Avgörandet om vilka som ska ta plats i den absoluta S-toppen närmar sig.

Aftonbladet kan nu avslöja att sju partidistrikt i Västsverige vill att den utrikespolitiska talespersonen Urban Ahlin ska väljas in i det mäktiga verkställande utskottet.

– Jag är av den gamla stammen, om partiet frågar så ställer man upp, säger Ahlin.

Urban Ahlin.

I går kunde Aftonbladet avslöja att den före detta SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi, 34, är aktuell för att ta en plats i Socialdemokraternas verkställande utskott, där flera personer ska bytas ut på kongressen i början av april.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer flera distrikt i Mälardalen inom kort att nominera honom och den nuvarande VU-suppleanten Lena Micko, 57, som också är kommunalråd i Linköping.

Sju distrikt vill ha in Ahlin

Men på andra håll i partiet vill man i stället ha in helt andra personer. Det är tidigare känt att Skånedistriktet vill att ex-ministern Morgan Johansson, 42, ska få en plats.

Nu är dessutom sju distrikt i Västsverige är färdiga med sina nomineringar. Det handlar om distrikten i Halland, Göteborg, Bohuslän, Norra Älvsborg, Södra Älvsborg, Skaraborg och Värmland. De har nominerat Anneli Hulthén, 52, och Urban Ahlin, 48. Den förstnämnda, som är kommunalråd i Göteborg, sitter redan i VU medan Ahlin skulle bli en av nykomlingarna om han valdes in.

"Kombinerar varandra bra"

Enligt Jörgen Hellman, distriktsordförande i Norra Älvsborg, så kompletterar de varandra bra.

– Anneli är en av de främsta kommunpolitikerna i Västsverige och Urban är distriktsordförande och utrikespolitisk talesperson. Vi har en med kommunal kompetens och en med regional och internationell kompetens, säger Jörgen Hellman.

Han menar att det är viktigt att det blir en bra geografisk spridning i toppskiktet i partiet.

– Det är viktigt att alla regioner är representerade på ett bra sätt. Arbetarekommunerna organiserar upp partidistrikten och distrikten organiserar i sin tur partiet. Det är viktigt att alla regioner är med, säger Hellman.

"Om partiet frågar så ställer man upp"

Urban Ahlin berättar också för Aftonbladet att han står till förfogande, om partiet vill.

– Jag är väldigt hedrad och väldigt glad över det stödet som de här sju partidistrikten har visat mig. Jag är av den gamla stammen, om partiet frågar så ställer man upp. Jag konstaterar att det nu är upp till valberedningen att göra arbetet.

Han ser S-kongressen i Göteborg som ett avstamp inför nästa års valrörelse.

– Vi har haft en orolig period internt i partiet och nu handlar det om att visa regeringsduglighet. Jag hoppas kongressen blir en manifestation av socialdemokratisk enighet och att vi för fram politik så att vi kan vinna valet 2014.