"Det känns fruktansvärt att vara övervakad av Folksam"

Publicerad 2013-01-17

Kunderna rasar mot försäkringsbolagets spaningsregister

Folksams agerande upprör kunderna.

Folksam kartlägger känsliga uppgifter som sina kunder i ett spaningsregister.

Nu rasar kunder från hela landet över försäkringsbolagets hemlighetsmakeri.

– Jag är fly förbannad och väldigt orolig, säger Birgitta Lindvall Berg, 62.

Birgitta Lidvall Berg och hennes särbo Johan från Trelleborg fick sin bil stulen. När den sedan återfanns i närheten av Arrie kyrka, ett par mil bort, ansåg Folksam att stölden inte gick att bevisa.

– Vi fick avslag på vår anmälan eftersom de inte kunde hitta några skador på bilen. Det var inte mycket vi kunde göra. Men Folksam ansåg ju att vi tagit bilen själva, vilket är helt är helt befängt, säger hon.

Aftonbladet har i dag avslöjat att bara en misstanke om att allt i ett ärende inte står rätt till kan leda till att kunden hamnar i Folksams hemliga spaningsregister.

Något som nu oroar många av bolagets kunder.

– Jag är jätteorolig. Det känns fruktansvärt att bli stämplad på det här sättet, att de samlar in uppgifter bara för att vi anmält en bilstöld, säger Birgitta.

"Inget förtroende för Folksam"

I dag är hon inte längre kund hos Folksam.

– Jag hade inget förtroende för dem innan, men nu är botten nådd. Jag hoppas att alla som inte vill vara med i ett hemligt register byter försäkringsbolag.

I grannkommunen Vellinge pågår just nu i ett utdraget ärende gällande Jennie och Anders Gustafssons villainbrott förra året.

Under husbygget blev paret av med en tredjedel av sitt bohag, men Folksam har ännu inte godkänt deras anmälan.

– Vi är en helt vanligt Svensson-familj som aldrig gjort något olagligt, men Folksam tycks tro att vi gjort det här inbrottet själva. Bara tanken på att de därför känner att de har rätt att spara känsliga uppgifter och kartlägga oss på det här sättet känns obehaglig, säger Jennie.

"Folksam ska inte mörka"

Så fort ärendet är färdigt planerar familjen att byta försäkringsbolag.

– Jag vill inte ha med dem att göra över huvud taget. Jag har inget förtroende alls.

Max Gauffin, 62, på Gotland är en annan upprörd läsare som hört av sig:

– Folksam ska göra sitt jobb, men inte i lönndom. Vill man ägna sig åt den typen av verksamhet ska man göra det öppet och inte mörka det man håller på med, säger han.