”Det skulle vara som i Ondskan”

Publicerad 2013-02-04

Rättegången mot Sigtunaeleverna inledd

Fem elever på Sigtuna humanistiska läroverket står åtalade för grov misshandel av en yngre skolkamrat. 
I dag inleddes rättegången på Attunda tingsrätt.
– Innan jag började på skolan hade jag skämtat med kompisar om att det skulle vara som i Ondskan... och det var ju ungefär så, säger den 17-årige målsäganden i rätten.

Rättegången mot fem elever på Sigtuna humanistiska läroverket, som står åtalade för grov misshandel av en yngre skolkamrat, inleddes på måndagen.

Den 17-årige eleven var påtagligt nervös när hans fem före detta skolkamrater tog plats mitt emot i rättssalen på Attunda tingsrätt.
Fyra av dem är åtalade för grov misshandel vid två olika tillfällen, men nekar till brott. Den femte eleven är åtalad för grov misshandel vid ett tillfälle, men kan varken erkänna eller förneka brott.
– Hans minnesbilder är vaga, han minns inte våldet han tidigare talat om i förhör. Han var kraftigt berusad vid tillfället, säger hans advokat Björn Thörnell.

Tvingades ner på knä

Under första rättegångsdagen kommer framför allt det första misshandelstillfället, som skedde hösten 2011, att gås igenom.
Den 17-årige eleven berättade under förmiddagen hur han då tvingades ner på knä i elevhemmets källare för att delta i en "lek".
– Jag blev väckt av en rumskamrat som sa att jag skulle gå ner till källaren. De sa åt mig att ställa mig på knä och så skulle jag fånga ostbollar med munnen. För varje boll jag missade gick någon fram och slog mig. Men jag hade ingen chans att fånga dem, de siktade på mina knän.
Efteråt beskriver eleven hur hans skolkamrater ställde sig i en cirkel runt om och började sparka på honom.
– Jag fick en chock, jag visste inte hur jag skulle reagera. De var fem personer och jag var ensam. De stod runt mig och tittade ner på mig där jag stod på knä. Om jag hade försökt gå ut därifrån hade de bara fångat mig och gjort det värre. Jag kände mig nedtryckt, ensam, rädd.

”Som i Ondskan”

Den 17-årige målsäganden började första ring på skolan hösten 2011 och säger i rätten att han aldrig blivit slagen eller behandlad på det här sättet tidigare.
– Innan jag började på skolan hade jag skämtat med kompisar om att det skulle vara som i Ondskan... Och det var ju ungefär så.
Under dagen kommer också de åtalade eleverna att höras. En av dem erkänner att de "puffat" på 17-åringen vid tillfället.
– Vi gav honom några puffar på armarna, han sa inget mer sen, och sedan gick ha och la sig. Det var inget som var menat att skada honom. Vad jag minns gjorde vi det allihopa, säger en av de tilltalade.

Under morgondagen fortsätter rättegången. Då kommer rätten även att få höra om det andra misshandelstillfället, den 20 mars förra året.
– Som jag anser är misshandeln då, i mars förra året, den allvarligaste av de två åtalspunkterna, säger åklagare Yngve Rydberg.

”Direkt stötande”

Advokat Thomas Olsson företräder en av de tilltalade, en 20-årig elev.
– Det här är naturligtvis väldigt påfrestande för min klient, det är unga människor det handlar om. Han upplever att de har blivit uthängda på ett sätt som inte alls svarar mot vad som faktiskt har hänt.
– Målsäganden har ju själv beskrivit hur han till följd av de traditioner som finns där samtyckte till att delta i nån sån här invigningsrit och så tycker han i efterhand att det gått för långt. Uppgiften från min klient att ju att det alls inte blev så omfattande. Man måste hålla målet inom de rimliga proportionerna och beskriva det som hänt som det faktiskt är och inte överdriva. Det är ju direkt stötande att hänga ut unga människor på det här sättet.
Aftonbladet fortsätter att bevaka rättegången under dagen.

ANNONS