Många döda i attack mot Läkare utan gränsers sjukhus

Uppdaterad 2015-10-04 | Publicerad 2015-10-03

Nato: Anfall från USA kan ha träffat sjukhuset i Kunduz

Minst 19 personer har dött och många saknas efter en bombattack mot Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz, Afghanistan.

Allt tyder på att USA-ledda styrkor ligger bakom bombningen, uppger hjälporganisationen.

– Patienter som inte kunde fly brändes till döds där de låg i sina sängar, säger Heman Nagarathnam på Läkare utan gränser.

Natten mot söndag uttryckte president Barack Obama sina kondoleanser.

Sjukhuset träffades av flera bomber omkring klockan 02.10 natten mot lördag, lokal tid.

Minst 19 människor, av dem 12 hjälparbetare och 3 barn, dödades i attackerna mot sjukhuset, enligt MSF. Omkring 40 har skadats och många människor saknas fortfarande.

Sjukhusbyggnaden, där över 100 patienter vårdades, uppges vara nästan helt förstöd.

Kan ha begått krigsbrott

Nato uppger att ett flyganfall som USA genomfört kan ha träffat sjukhuset. Nato-trupper har understött de afghanska styrkorna som under veckan har stridit i staden.

En talesperson för den amerikanska armén bekräftar för nyhetsbyrån AP att bombningar genomfördes vid samma tidpunkt som sjukhuset träffades.

– Insatsen kan ha lett till oavsiktliga skador på den närbelägna medicinska anläggningen. Incidenten håller på att utredas, säger den amerikanske översten Brian Tribus enligt AP.

Under lördagskvällen gav även USA:s försvarsminister Ash Carter ett uttalande.

– En fullständig utredning av den tragiska händelsen pågår i samarbete med den afghanska regeringen. Samtidigt som vi försöker fastslå exakt vad som hände vill jag ge mina tankar och böner till alla drabbade, säger Carter enligt ABC News.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein vill ha en utredning om krigsbrott har begåtts, enligt nyhetsbyråer. Bombningen är "tragisk, oförlåtlig och kanske också brottslig, säger al-Hussein i ett uttalande enligt TT.

”Enorm tragedi”

I ett uttalande kallar Läkare utan gränser attacken för ”ett avskyvärt och grovt brott mot internationell humanitär rätt”.

Hjälporganisationen kräver att få veta hur detta kunnat ske och uppger att både USA och Afghanistan hade fått uppgifter om sjukhusets position lång tid i förväg.

Enligt Läkare utan gränser fortsatte den amerikanska bombningen en halvtimme efter att de fått information om att sjukhuset träffats.

– Bomberna slog ned och så hörde vi bombplanet cirkla runt i luften. Efter en paus slog fler bomber ned. Detta skedde gång på gång. När jag lyckades ta mig ut från kontoret stod huvudbyggnaden i brand. De som kunde hade flytt till de två bunkrarna under byggnaden. Men patienter som inte kunde fly brändes till döds där de låg i sina sängar, säger Heman Nagarathnam som leder Läkare Utan Gränsers projekt i norra Afghanistan.

Natten mot söndag uttryckte USA:s president Barack Obama sina kondoleanser.

– Jag ger mina djupaste kondoleanser till de anställda och övriga civila som dödades och skadades i den tragiska incidenten på Läkare utan gränser-sjukhuset i Kunduz. Försvarsdepartementet har startat en fullständig utredning och vi får vänta på resultaten innan vi helt kan bedöma tragedins omständigheter, säger Obama i ett uttalande och uppger att han kommer hålla sig ajour med utredningen.

Det var i måndags som talibanerna tog kontroll över staden Kunduz, som ligger i norra Afghanistan. Sedan dess har intensiva strider pågått. I torsdags lyckades regeringsstyrkor återta kontrollen över den strategiskt viktiga staden.