Tre män begärs häktade för terrorbrott

Uppdaterad 2015-07-28 | Publicerad 2015-07-24

Tre män har begärts häktade som misstänkta för terrorbrott.

Enligt åklagaren har de begått mord i Syrien och förhandlingarna äger rum på fredagseftermiddagen.

Men en av dem är fortfarande på fri fot.

Tre personer har begärts häktade misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien respektive medhjälp till terroristbrott, enligt Göteborgs tingsrätt. Förutom de båda männen, 30 och 32 år gamla, som greps i går har en 26-årig man begärts häktad. Han är fortfarande på fri fot.

‒ De misstänkta gärningarna har begåtts i Syrien under år 2013. De frihetsberövade är 30 respektive 32 år gamla, svenska medborgare och bosatta i Göteborg, säger Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande.

Förhandlingar i eftermiddag

De två terrormisstänkta männen ställs under fredagseftermiddagen inför häktningsdomare i Göteborgs tingsrätt. De ska också hålla häktningsförhandling mot den tredje mannen som anhållits i sin frånvaro.

Enligt de häktningsframställningar som åklagaren lämnar in till tingsrätten så misstänks 30- och 32-åringen för terroristbrott på okänd plats i Syrien under april-juli 2013. Den tredje mannen, som fortfarande är på fri fot, anklagas för medhjälp till terroristbrott i Syrien under samma period.

Stark sekretess i ärendet

Under torsdagen gjorde Säpo tillslag på flera platser i Göteborgsområdet.

– Utredningen är i ett mycket känsligt läge, säger Sirpa Franzén, presschef vid Säpo.

Det råder just nu "stark förundersökningssekretess", meddelar Åklagarmyndigheten.

– Vi lämnar mer information först om och när åklagaren går vidare med en häktningsförhandling, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst.

Målet är det första i Sverige där "krigsresande" kan prövas för terrorbrott och mord, enligt inrikesminister Anders Ygeman (S). Han beskriver gripandena som "mycket glädjande".

Följ ämnen i artikeln