Larm om smitta på läger

Uppdaterad 2015-08-18 | Publicerad 2015-08-17

Erik Lunner, som just kommit hem från scoutlägret i Japan, gick till Spånga vårdcentralför provtagning eftersom flera på lägret drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation.

Nästan 2000 svenska scouter uppmanas att genast uppsöka sjukvård.

Ett utbrott av smittsam meningokockinfektion på ett internationellt scoutläger i Japan kan ha drabbat flera svenska deltagare.

En svensk tros vara smittad och ytterligare två är under utredning.

1900 svenskar deltog i det internationella Jamboreen i Japan 28 juli till 8 augusti. Nu uppmanas samtliga att snarast uppsöka sjukvården för förebyggande behandling. Deltagare från åtminstone Skottland har insjuknat av smittsam menigokockinfektion.

En svensk tros vara smittad

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att en svensk mycket troligt har smittats och att ytterligare två svenskar är under utredning. Alla svenska deltagare har inte hunnit hem till Sverige ännu. Scouterna har kontaktat vårdnadshavarna till alla svenska scouter som deltog.

Stefan Emanuelsson, 65, och hans son Johan, 17, besökte Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm i dag för att kolla om Johan hade blivit smittad. Han var nere i Japan tillsammans med de andra svenska scouterna.

– De kollade tempen och frågade om Johan hade ont i öronen eller halsen. Sedan tog de blodprov. Men han hade inga symtom och efter en stund fick vi åka hem. Senare i kväll ska de ta ett till prov på vårdcentralen, säger Stefan Emanuelsson.

Stefan är inte särskilt orolig över att Johan ska vara sjuk. Men han säger att han inte är förvånad över att smittan bröt ut.

– Nej, det är inte så förvånade när man samlar 30 000 ungdomar på en liten yta, som det ju ändå var på den här Jamboreen. Det är klart att det kan uppstå smitta, säger han.

När så många personer ska söka vård kan det förstås bli en del köer på akutmottagningarna. Stefan Emanuelsson säger att 60 personer stod i kö på deras lokala vårdcentral i Spånga. På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge utanför Stockholm sitter mellan 30-40 personer och väntar, enligt uppgifter från akutmottagningen.

Meningokockinfektionen kan utvecklas till allvarlig hjärnhinneinflammation men kan behandlas med antibiotika. Vanligen visar sig symtomen 2-3 dagar efter insjuknande.

Barn och ungdomar löper störst risk

– Man bör få förebyggande behandling om man varit på lägret, även om man inte alls känner sig sjuk, för säkerhets skull och utan att invänta odling och provsvar, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Barn, ungdomar och unga vuxna löper störst risk att insjukna. Utbrott har tidigare beskrivits i samband med läger, på militärförläggningar och i liknande miljöer där man bor tätt inpå varandra, enligt Folkhälsoinstitutets hemsida.

Hösten 2002 insjuknade fyra barn i åldrarna två till tretton år i meningokocksepsis/meningit. Ett barn avled innan ankomst till sjukhus. Alla fyra barn hade haft kontakt genom förskolan och skolan, och i bostadsområdet.

Våren 2006 insjuknade tre barn i en stadsdel i Västerås, och ett av barnen dog. Ett par tusen ungdomar vaccinerades.

Scoutmötet samlade totalt 30 000 deltagare från hela världen.