Putin bekräftar militärt stöd till syriske diktatorn

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-05

Det har rapporterats att Ryssland förstärker sin närvaro i Syrien.

Nu bekräftar president Vladimir Putin en rysk militär inblandning i det krigshärjade landet – vilket får USA att se rött.

– Vi vill verkligen skapa en slags internationell koalition för att bekämpa terrorism och extremism, säger han i statskontrollerad media enligt Telegraph.

Sedan tidigare bistår Ryssland den syriske presidenten Bashar al-Assad med militär rådgivning för att stötta regimen i det brutala inbördeskriget som drivit miljontals människor på flykt från Syrien.

Nyligen kom också obekräftade uppgifter om att ryska marktrupper strider sida vid sida med syriska soldater.

”Ger rejält stöd”

I en intervju med den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti, uttalar sig Vladimir Putin nu om den ryska inblandningen och varför man stöttar diktatorn i Syrien.

Putin bekräftar dock inte att han har sänt stridande trupper till landet men säger att det är möjligt att ett sådant beslut kan fattas.

– Att säga att vi är beredda att göra det i dag – än så länge är det för tidigt att prata om det. Men vi ger redan Syrien ett ganska rejält stöd med utrustning, utbildning av soldater och med våra vapen, säger han till Ria Novosti enligt Telegraph.

Diskussioner med Obama

al-Assads styrkor strider mot olika oppositionsgrupper och mot terrororganisationen IS som etablerat sig i landet.

– Vi vill verkligen skapa en slags internationell koalition för att bekämpa terrorism och extremism. För det ändamålet konsulterar vi med våra amerikanska partners. Jag har personligen talat med USA:s president Obama om saken, säger Putin.

Men USA:s utrikesdepartement ser inte positivt på den ryska inblandingen, skriver al-Jazeera. USA:s utrikesminister John Kerry har varnat Sergej Lavrov,Rysslands utrikesminister.

– Ministern var tydlig med att om uppgifterna stämmer så skulle konflikten eskaleras ytterligare och leda till fler oskyldiga människors död, öka flyktingströmmarna och riskera en konfrontation med koalitionen mot IS i Syrien, säger en talesperson för utrikesdepartementet till al-Jazeera.