Så ska hon hjälpa Hillary till Vita Huset

Publicerad 2015-05-27

Få saker är dyrare än att försöka bli USA:s president.

Kampanjchefen Shelly Porges ansvarar för att Hillary Clintons plånbok är full hela vägen fram till valet nästa höst.

– Det kan krävas en miljard dollar eller mer och det är ju vansinnigt, men vi kommer lyckas.

Ett år före förra presidentvalet hade Barack Obama och hans republikanske motståndare Mitt Romney, 28 och 29 miljoner dollar i sina respektive kassor. På valdagen i november 2012 hade deras kampanjer dragit in drygt en miljard dollar vardera – och spenderat nästan varenda krona.

Insamling i flera år

Valet 2016 kommer att bli minst lika kostsamt för kandidaterna och som finansieringschef är tidigare företagsledaren Shelly Porges en av Hillary Clintons viktigaste medarbetare.

– Mitt jobb är att tillsammans med många andra se till att det alltid finns pengar i kassan, säger hon.

Insamlingsarbetet tog fart för flera år sedan, långt innan Hillary Clinton ens officiellt bekräftat att hon tänkte försöka bli demokraternas kandidat. Shelly Porges tillhörde en grupp demokrater som på eget initiativ startade en helt fristående kampanj under namnet Ready for Hillary.

”Inte bli president själv”

Målet var att kratta manegen till den dag den före detta utrikesministern officiellt skulle börja resan mot Vita Huset.

– Många var skeptiska i början och vissa sa till och med att vi förstörde för Hillary, när vi kampanjade innan hon ens tagit sig an uppdraget, men vi fortsatte och tack vare det har vi ett rejält försprång i dag.

Själv säger Shelly Porges att hon hade nått en punkt i sin karriär att hon inte längre strävade efter mer pengar eller makt.

– Jag tänkte att jag kan inte bli president själv, så då vill jag göra allt jag kan för att en annan person som jag har fullt förtroende för får jobbet och Hillary Clinton är vår tids stora ledare.

Ready for Hillary samlade in sammanlagt 15 miljoner dollar.

– Men vi byggde också upp en databas med supportrar över hela landet och tusentals av dem kommer nu att ställa upp och jobba ideellt fram till valet.

Big data

– När hon till sist bekräftade att hon kommer att kandidera, började vi att avveckla Ready for Hillary och i dag arbetar de flesta av oss med hennes kampanj Hillary for America, antingen som anställda eller som volontärer.

Tillgång till privata donationer är helt avgörande för att ha en chans att nå världens mäktigaste jobb, men förutom de ekonomiska musklerna tror Shelly Porges att den som vet mest om sina potentiella väljare kommer att nå presidentposten.

Big data, det vill säga elektroniskt insamlad information om människors åsikter, beteenden och levnadsmönster, kommer att bli en viktigare råvara än i något tidigare val. Hillarys team är fullt av analytiker som ska vaska fram värdefullt guld i de elektroniska fotspår USA:s invånare lämnar efter sig.

– På den punkten tror jag att vi har det bästa tänkbara teamet i världen.

Presentera sig

Samtidigt sker kampanjarbetet på en mycket mer traditionelt sätt. Hillary Clinton är en av världens mest kända kvinnor som alla har en åsikt om. Nu måste hon ut och möta människor ansikte mot ansikte.

– Hon har förstått att hon måste börja i liten skala.

Vid sidan av debattsegrar, utspel och smarta kampanjlösningar handlar ett amerikanskt presidentval om att skaka hand med så många väljare som möjligt i en ständigt pågående resa genom landet. För Hillary Clinton är det viktigare än för någon annan, menar Shelly Porges.

– Alla har en bild av Hillary och familjen Clinton, nu måste hon presentera sig igen. Politiker har olika styrkor och en av hennes är just förmågan att knyta band med människor.

Förebild för kvinnor

Shelly Porges är i Sverige för att föreläsa på konferensen Women Up, som delvis drivs av Clintons internationella råd för kvinnligt ledarskap. Hon tror att feminism för första gången kommer att få en naturlig plats i debatterna inför valet.

– Det kan fortfarande vara kontroversiellt att kalla sig feminist i USA och du kommer aldrig höra Hillary Clinton säga: jag är feminist och därför kandiderar jag till presidentposten, men hon kommer visa att hon är en förebild för kvinnor inte bara i USA utan i hela världen.