”Människan har skapat en ny geologisk epok”

Publicerad 2016-01-09

Välkommen till den geologiska epoken antropocen!

Det hälsar drygt 20 forskare i en dyster forskarrapport.

”Människan lämnar efter sig genomträngande och beständiga spår på jorden”, skriver forskarna i den nya studien.

Enligt faktaböcker och uppslagsverk på nätet lever vi i den geologiska epok som kallas Holocen. Den inleddes för omkring 11 700 år sedan. Epoker pågår historiskt sett i miljontals år, men på grund av människan så kan vi i själva verket redan ha trätt in i en ny geologisk tid – antropocen.

Det menar 22 forskare i studien ”The Anthropocene is functionally and stratigraphically distinct from the Holocene” som i torsdags publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science.

Idén är inte ny och diskussionen har tidigare handlat om och i så fall när den nya epoken inleddes.

Forskarna i rapporten menar att antropocen-epoken inleddes redan i mitten av 1900-talet och det är den första som inletts på grund av mänsklig aktivitet.

”Kommer lämna fossil”

Som bevis för sin tes beskriver forskarna hur ökningen av mängden nya mineraler i jorden som nyligen tillförts via till exempel gruvdrift, soptippar och stadsbyggande bara motsvaras av tidsperioden då jordens atmosfär syresattes, för omkring 2,3 miljarder år sedan.

Till exempel har mer än 98 procent av all ren aluminium som finns i världen producerats sedan 1950, 50 procent av all betong skapats de senaste 20 åren och vikten av all plast i världen väger minst lika mycket som alla människor på jorden, skriver forskarna.

”Nedbrytningsresistensen och den kemiska uppsättningen i de flesta plaster gör att de kommer att lämna efter sig upptäckbara fossil och geokemiska data”, står det i studien.

Sällsynta ämnen utspridda

Vidare skriver forskarna att dammar, gruvdrift och avfallsdeponier har förändrat sedimenteringsprocesser tillräckligt mycket för att lämna tydliga spår i flodbäddar, sjöar och glaciärer.

Samtidigt har jordbruk och boskapshållning omformat oräkneligt antal växtområden runt hela jorden. Mängden kväve och fosfor i jorden har fördubblats de senaste 100 åren till följd av användning av fossila bränslen, jordbruk och utsläpp. Användningen av sällsynta ämnen de senaste 70 år har gjort att till exempel koppar, krom och bly snabbt spritts över stora delar av jorden, enligt studien.

Om antropocen-epoken blir allmänt vedertagen är upp till ICS, International Commission on Stratigraphy, som arbetar med att standardisera skalan för jordens olika lager av berg och jord samt deras ålder.

Jorden håller
andan

Följ ämnen i artikeln