Bro "fastnade" – orsakade gigantisk bilkö

Publicerad 2015-07-14

Bilister som skulle över Hjulstabron rapporterade på tisdagen att den hade fastnat i öppet läge.

I över en timme stod trafiken stilla i en milslång kö.

– Vi kom inte en millimeter, säger Erik Ahlqvist.

Enligt Trafikverket var det en planerad broöppning.

Erik Ahlqvist hade vid 14.30-tiden suttit fast i den milslånga bilkön i över en timmes tid. Trafiken stod helt stilla fram till svängbron söder om Enköping. Någon information om stoppet ska inte ha funnits att hitta på nätet.

– Vi vänder precis för vi kom inte en millimeter på över en timme. Alla vände till slut, säger Erik Ahlqvist.

Han säger att det fanns en planerad broöppning vid klockan 13.27. Att döma av köns längd trodde han dock inte att bron hade fällts ned sedan dess.

11 mils omväg

Det är drygt två mil mellan Hjulstabron och Enköping och kön ringlade nästan hela sträckan.

– Det var köer nästan hela vägen till Enköping, säger Erik Ahlqvist, som till sist gav upp och tog en 11 mil lång omväg över Västerås och Kvicksund.

– Det är hur långt som helst men vad ska man göra, säger Erik Ahlqvist.

Var lång broöppning

Trafikverket har ansvaret för underhållet av bron, som ligger längs riksväg 55 och binder ihop Enköping och Strängnäs på andra sidan Mälaren.

I vanliga fall brukar en broöppning ta runt tio minuter, men enligt myndigheten öppnades bron på tisdagen upp för att man skulle kunna genomföra ett planerat reparationsarbete, som tog över en timme.

– Det hade nog blivit långa köer för att det var en ovanligt lång broöppning, men det här arbetet var tvunget att genomföras, säger Bodil Sonesson vid Trafikverkets pressjour.

Kan bli fler stopp

Broöppningen ska ha pågått fram till klockan 14.50, enligt Trafikverket. I söndags fastnade samma bro i öppet läge i över en och en halv timme och i går i två timmar, med långa köer som följd.

Men då ska det ha berott på ett tekniskt fel som ännu inte gått att åtgärda helt.

– Reparatörer håller på för fullt för att försöka åtgärda det. Några längre avstängningar finns inte planerade just nu, men det kan det bli, säger Bodil Sonesson.

Följ ämnen i artikeln