Snart midsommar – men här är isen 180 centimeter tjock

Publicerad 2015-06-16

"Ingen av oss kan komma ihåg något liknande"

Samtidigt som stora delar av landet njutit av solen har fiskare i Lappland kämpat sig igenom nästan två meter is för att kunna pimpla.

– Ingen av oss kan komma ihåg något liknande. Nog är det exceptionellt, säger bloggaren och företagaren Kjell Johansson till Aftonbladet.

Minusgrader på nätterna, ett djupt snötäcke och hela 180 centimer tjock is på sjön Luspas vid den norska gränsen i Norrbottens län. Det är vardagen för invånarna i vissa delar av Lappland.

Kjell Johansson, som jobbar på ett lokalt serviceföretag, har lagt upp flera bilder från helgen på bloggen Adolfsstrom.se. Han var och hämtade en grupp fiskare på söndagen – som fått borra sig igenom nästan två meter snö och is för att kunna pimpla.

– De var uppe för femte gången på rad och de sa att de aldrig varit med om så mycket snö och is den här tiden på året, säger Kjell Johansson till Aftonbladet.

"Man kan fundera på hur det kommer sluta"

På en annan bild ses helikoptern hämta gruppen. Backen den står i är helt täckt av snö.

– Den där backen brukar vara bar redan i maj.

Nu hoppas Kjell och de andra dock inte på någon värmebölja – blir det varmt för snabbt innebär det stora risker för omgivningen.

– Man kan fundera på hur det kommer sluta det här. Blir det riktigt varmt är det så mycket snö som ska tina och komma ned. Så man är oroad för om det ska bli översvämning, säger han.

Följ ämnen i artikeln