Ny mätning: Hela styrelsen bör avgå

Publicerad 2016-01-21

Annelie Nordströms avgång räcker inte.

En undersökning från Aftonbladet/Inizio visar att svenskarna vill att även Kommunals styrelse ställer sina platser till förfogande.

– Det är sällan man ser en sådan samstämmighet, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Den senaste veckans avslöjanden blev till slut för mycket för Kommunals ordförande Annelie Nordström.

I går meddelade hon att hon avgår vid kongressen i maj.

– Det är 10 000 medlemmar som har lämnat Kommunal, det är en viktig signal om att mitt övergripande ansvar behöver omprövas, sa hon i SVT:s ”Aktuellt” i går kväll.

Beslutet att avgå föregicks av avgångskrav från flera distrikt inom Kommunal.

”Många tycker hon borde avgått på en gång”

En ny undersökning från Aftonbladet/Inizio visar att även svenska folket vill se en ny ledning i Kommunal. 86 procent av de tillfrågade anser att det var bra att Nordström avgick.

– Det är inte ett oväntat resultat med tanke på att kritiken har varit väldigt samstämmig. I kommentarerna kan man också läsa att många tycker att hon borde ha avgått på en gång, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

– Det är sällan man ser sådan samstämmighet, å andra sidan kanske det är lite av en öppen dörr. Kritiken har ju kommit från alla möjliga håll.

Tycker styrelsen borde avgå

Undersökningen visar också att många tycker att Nordströms avgång inte är tillräcklig. 79 procent av de svarande tycker att Kommunals övriga styrelse också bör avgå.

Den synpunkten har även framförts av många av Kommunals medlemmar.

Men idén sågas av Annelie Nordström.

– Att i det här läget lämna skutan utan att det finns någon ledning kvar, det hade varit ansvarslöst, sa hon i ”Aktuellt”.

”Ett tillhåll för en politikerelit”

Många deltagare i undersökningen är mycket upprörda över Aftonbladets avslöjanden om Kommunal.

”Sverige har blivit ett tillhåll för politikerelit som har fjärmat sig totalt från den verklighet som vi vanliga människor måste leva i.”, skriver en deltagare.

En del går så långt att de ifrågasätter fackförbundens roll på svensk arbetsmarknad.

”Förtroendekris inom arbetarrörelsen. Tror att det börjar bli dags att tänka i hur man organiserar sig och vilken typ av organisation och ledarskap man vill ha. Rörelsen är gammal och kommer från en svunnen tid.”, skriver en deltagare.