Facebook vill sprida internet med drönare

Publicerad 2015-07-31

Kritiseras för att ha för mycket makt

Superdrönarens spännvidd är lika stor som hos en Boeing 737.

Nu släpper Facebook bilder på flygmaskinen som företaget hävdar ska sprida internet över hela världen.

– Vårt uppdrag är att alla ska bli uppkopplade, säger teknikchefen Jay Parikh enligt Reuters.

”Internet är en fluga”, löd en rubrik i Svenska dagbladet 1996. Citatet har felaktigt tillskrivits dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann som i intervjun visserligen sa att hon var tveksam till att människor var beredda att ägna så mycket tid åt att surfa.

Både hon och rubriksättaren har fått anledning att äta upp sina ord.

Människan är mer uppkopplad än någonsin – och det finns inga tecken på en tillbakagång. Tvärtom.

Vill koppla upp alla – med superdrönare

Under torsdagen uppgav Facebook att företaget är färdigt med sitt nya skrytbygge: en drönare som med 42 meter mellan vingspetsarna är lika bred som en Boeing 737. Den soldrivna drönaren, som kallas Aguila, väger 400 kilo och ska sväva på en höjd av 20-30 kilometer, skriver nyhetsbyrån Reuters. Den är konstruerad som en enorm, trådlös router med syfte att sprida internet dit det i nuläget inte finns.

– Vårt uppdrag är att alla i hela världen ska bli uppkopplade. Det kommer vara en fantastisk möjlighet för oss att motivera industrin att skynda på utvecklingen, säger Facebooks teknikchef Jay Parikh enligt Reuters.

Drönaren ska lyfta med hjälp av heliumballonger och kunna vara uppe i luften tre månader i sträck. De första flygtesterna väntas ske senare i år.

Möts av kritik

Google har också ett drönarprojekt, Project loon, där man utvecklar billigare och ett mer lättillgängligt internet.

It-giganternas tekniksatsning kommer inte utan kritik. Internetutvecklaren Aral Balkan är orolig att Googles och Facebooks maktinflytande blir för stort.

– Drönare och ballonger är häftiga - men vad används de till? Förändras den underliggande maktdynamiken eller är det återigen en väldigt liten grupp som utövar makt och kontroll över en mycket större grupp, sa han till Al Jazeera i juni.

Följ ämnen i artikeln